Kviksølvjodider er en fellesbetegnelse for enverdig og toverdig kvikksølvjodid, som er kjemiske forbindelser mellom grunnstoffene kvikksølv og jod. De har kjemisk formel henholdsvis Hg2I2 og HgI2.

Faktaboks

Uttale
kvikksølvjodˈider

Kvikksølv(I)jodid

Kvikksølv(I)jodid, Hg2I2, er tungt løselig, gult pulver som lett spaltes i kvikksølv og kvikksølv(II)jodid; det sublimerer ved 140 °C.

Kvikksølv(II)jodid

Kvikksølv(II)jodid, HgI2, er et tungt løselig, gult eller rødt stoff som i overskudd av jod løses under dannelse av tetrajodomerkurat(II)ionet, [Hg(II)I4]2. HgI2 kan dannes ved å gni sammen kvikksølv og jod ved romtemperatur.

En sterkt basisk løsning av [HgI4]2 kalles Nesslers reagens. Denne utgjør en følsom test for ammoniakk og ammoniumforbindelser, og blir blant annet brukt til påvisning og kvantitativ bestemmelse av små mengder ammoniakk i drikkevann. Kvikksølv(II)jodid anvendes til fremstilling av Nesslers reagens og som forsterker ved fotografiske arbeider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg