kuldesjokkproteiner

Kuldesjokkproteiner er proteiner som beskytter organismer mot skader forårsaket av lav temperatur, og gir økt overlevelse.

Faktaboks

også kjent som:

cold shock protein

Små kuldesjokkproteiner er påvist i flere bakterier. For å gjøre planter mer hardføre har man gjort forsøk med å overføre gener som koder for kuldesjokkproteiner fra bakterier til planter.

Kuldesjokkproteiner spiller også en viktig rolle for mus som går i vinterdvale (hibernering). Under hibernering ødelegges mange hjernesynapser, men de kobles sammen igjen ved hjelp av kuldesjokkproteiner når de våkner.

Kunnskap om hvordan ødelagte hjernesynapser kan erstattes og kobles regnes som viktig i forskningen på hjernesykdommer som Alzheimers sykdom.

Vinterdvale

Ved hibernering (vinterdvale) senkes kroppsfunksjoner og stoffskiftet til et minimum, hjernen krever mye energi og tar en metabolsk pause. Den lave temperaturen senker all syntese av proteiner, bortsett fra produksjonen av kuldesjokkproteiner i hjernen. Blant disse kuldesjokkproteinene er et RNA-bindende protein motiv 3 (RBM3) og et annet kulde-indusert RNA-bindende protein.

Forskere ved universitetene i Leicester og Cambridge viser, i en artikkel publisert februar 2015 i tidsskriftet Nature, at ved hibernering i pattedyr blir synapsene i hjernen koblet fra hverandre. Ved oppvarming og oppvåkning sørger kuldesjokk responsproteiner for å erstatte og koble sammen synapsene som hibernerende dyr har mistet under dvalen, og de kognitive egenskapene blir bevart.

Medisin

Mange hjernesykdommer skyldes tap av synapsekoblinger mellom nerveceller og død av nerveceller. I eksperimenter med mus med musespesifikk utgave av Alzheimers sykdom og med en prionsykdom så finner man at nedkjøling bidrar til å bevare synapser. Nedkjøling i terapeutisk sammenheng for å unngå hjerneskade virker via flere mekanismer, og en av dem er økt syntese av proteiner som øker antall synapsekoblinger. I eksperimentelle systemer har man vist at økt syntese av kuldesjokkproteinet RBM3 og spesielle mikro RNA beskytter nervecellene, også mot celledød.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg