kondensator – elektrisitetslære

Komponent som i prinsippet består av to ledere, isolert fra hverandre ved luft eller et lag av impregnert papir, glimmer, glass eller keramikk, polystyren, polykarbonat el.l., et dielektrikum. Lederne kalles kondensatorplater eller kondensatorbelegg.

Legges en spenning mellom platene, opptar kondensatoren en viss ladning avhengig av platenes størrelse og avstand og av dielektrikumet mellom dem. Ladningen er proporsjonal med spenningen, og forholdet mellom ladning og spenning kalles kondensatorens kapasitans. Kapasitansen for en kondensator som består av to parallelle plater med areal S, skilt av et dielektrikum med tykkelse d og permittivitet ε er lik ε · S/d (se kapasitans). Kapasitansen øker altså når man bruker et dielektrikum med stor permittivitet. Mellom platene i en kondensator er det et elektrostatisk felt. Ved opp- og utladning av kondensatoren går en del av energien i feltet over til varme i dielektrikumet. Dette kalles dielektrisk tap.

Påtrykkes platene en vekselspenning, vil kondensatoren lades og utlades i takt med spenningen. Kondensatoren virker som om strømmen passerte gjennom den. I virkeligheten opptar den i den ene del av perioden en ladning som den avgir igjen i neste del. Strømmen er maksimal når kondensatoren ikke har noen ladning, det vil si når spenningen over den er null. Det blir en faseforskjell slik at strømmen ligger 1/4 periode foran spenningen. Ved vekselstrømmer gjennom induktanser ligger strømmen etter spenningen, og kondensatoren brukes derfor som fasekompensator for å redusere den faseforskyvning som opptrer i et vekselstrømnett på grunn av at det er tilkoblet induktanser, for eksempel i motorer.

Sammenkobling av kondensatorer, se parallellkoblingog seriekobling

Elektriske kondensatorer er viktige komponenter i elektriske instrumenter, filterkretser og forsterkere, og har mange anvendelser i telefon- og radioteknikk, måleteknikk osv.

Den eldste form for kondensator er leidnerflaske.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.