kondensator - elektrisitetslære

Kondensator innen elektronikk. Variabel kondensator til bruk innen radioteknikken. Den består av to sett halvsirkelformede plater av metall. Platene på det ene settet kan dreies mer eller mindre inn i mellomrommene i det andre, slik at de virksomme arealene, og med det kapasitansen, blir variert.

Av /Store norske leksikon ※.

Kondensator er en komponent i en elektrisk krets som kan brukes til å lagre elektrisk ladning.

Faktaboks

uttale:
kondensˈator

En kondensator består i prinsippet av to ledere som er isolert fra hverandre ved et såkalt dielektrikum, som kan være luft eller et lag av impregnert papir, glimmer, glass eller keramikk, polystyren, polykarbonat eller lignenende. Lederne kalles kondensatorplater .

Virkemåte

Legges en spenning mellom platene, opptar kondensatoren en viss ladning avhengig av platenes størrelse og avstand og av dielektrikumet mellom dem. Ladningen er proporsjonal med spenningen, og forholdet mellom ladning og spenning kalles kondensatorens kapasitans. Kapasitansen for en kondensator som består av to parallelle plater med areal S, skilt av et dielektrikum med tykkelse d og permittivitet ε er lik ε · S/d. Kapasitansen øker altså når man bruker et dielektrikum med stor permittivitet. Mellom platene i en kondensator er det et elektrostatisk felt. Ved opp- og utladning av kondensatoren går en del av energien i feltet over til varme i dielektrikumet. Dette kalles dielektrisk tap.

Hvis platene påtrykkes en vekselspenning, vil kondensatoren lades og utlades i takt med spenningen. Kondensatoren virker som om strømmen passerte gjennom den. I virkeligheten opptar den i den ene delen av perioden en ladning som den avgir igjen i neste del. Strømmen er maksimal når kondensatoren ikke har noen ladning, det vil si når spenningen over den er null. Det blir en faseforskjell slik at strømmen ligger 1/4 periode foran spenningen. Ved vekselstrømmer gjennom induktanser ligger strømmen etter spenningen, og kondensatoren brukes derfor som fasekompensator for å redusere den faseforskyvningen som opptrer i et vekselstrømnett på grunn av at det er tilkoblet induktanser, for eksempel i motorer.

For sammenkobling av kondensatorer, se parallellkobling og seriekobling.

Bruk

Elektriske kondensatorer er viktige komponenter i elektriske instrumenter, filterkretser og forsterkere, og har mange anvendelser i telefon- , radioteknikk og måleteknikk. Kondensatorer brukes også i elektriske motorer, for eksempel i biler og trikker. Videre brukes kondensatorer i datamaskiner og moderne former for kommunikasjonsutstyr.

Den eldste formen for kondensator er leidnerflaske.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg