elektrisk komponent

Elektrisk komponent er en komponent i en elektrisk krets som brukes til å påvirke strømmen gjennom kretsen eller dets tilhørende elektriske felter. Komponenter brukt i elektroniske apparater blir også omtalt som elektronisk komponent.

Vanligvis har en elektrisk komponent to eller flere terminaler eller ledere som brukes til å forbinde komponenten til en elektrisk kontakt eller til andre elektriske komponenter i kretsen. En komponent kan også være sammensatt av flere elementære komponenter slik at de fremstår som en enhet.

Det skilles ofte mellom passive og aktive komponenter. I tillegg blir noen komponenter omtalt som elektromekaniske komponenter.

Passiv komponent

En passiv komponent kjennetegnes ved at den over tid ikke kan tilføre energi til kretsen den opererer i. Den kan heller ikke styres av andre elektriske signaler enn de som går gjennom kretsen. Eksempler på passive komponenter er resistor, magnetspole og kondensator.

Aktiv komponent

Karakteristisk for en aktiv komponent er at energi kan tilføres kretsen den opererer i og på den måten forsterke eller endre et signal. Energien blir tilført kretsen utenfra, oftest i form av en likespenning. Eksempler på aktive komponenter er transistor og radiorør.

Elektromekanisk komponent

Ved hjelp av en elektromekanisk komponent kan mekaniske bevegelser bli styrt av elektriske signaler eller omvendt. Et kjent eksempel på en elektromekanisk komponent er relé, som blant annet kan brukes til å slå på og av en strømbryter. Elektromekaniske komponenter kan finnes i klokker, tastaturer, fjernskrivere, termostater og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg