seriekobling

Seriekobling. Eksempel A: En strømkrets hvor strømkilden er et elektrisk batteri satt sammen av tre like galvaniske elementer, hvert med elektromotorisk spenning E og indre resistans Ri. Den ytre strømkretsen består av fire seriekoblede motstander med resistans R1, R2, R3 og R4. Batteriets elektromotoriske spenning blir E + E + E = 3E, den indre resistans Ri + Ri + Ri = 3Ri, og den ytre resistans Ry = R1 + R2 + R3 + R4. Etter Ohms lovblir strømmen I i kretsen bestemt av ligningen 3E = (3Ri + 3Ry) · I. Eksempel B: Tre kondensatorer med kapasitanser C1, C2 og C3 er koblet i serie. Kapasitansen C for hele seriekoblingen er bestemt av ligningen 1/C = 1/C1 + 1/C2 + 1/C3

Av /Store norske leksikon ※.

Seriekobling er det å koble elektriske apparater, strømkilder eller elektriske komponenter etter hverandre slik at strømmen går gjennom alle uten å dele seg i forskjellige strømbaner på noe sted.

Alternativet til seriekobling er parallellkobling.

Ved seriekobling av elektriske elementer blir den negative polen på det første elementet koblet til den positive på neste, og så videre. Resultatet er et seriekoblet batteri med elektromotorisk spenning som er lik summen av spenningen i elementene.

Ved seriekobling av motstander blir resistansen lik summen av resistansen til komponentene. Ved seriekobling av kondensatorer vil summen av invers-verdiene av kapasitansene for de enkelte kondensatorene være lik den inverse verdien av hele systemets kapasitans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg