Oppblomstring av Emiliania huxleyi i Barentshavet
Kalkflagellater kan blomstre i så enorme antall at det kan farge fjorder og hav en blakket farge.

Kalkflagellater er en klasse encellede alger. Alle kalkflagellater inneholder gulbrune kloroplaster, og overflaten er dekket av små plater (kokkolitter), dannet av krystaller av kalsiumkarbonat. Kokkolittene har en komplisert bygning som veksler fra art til art, og den finere strukturen er bare synlig i elektronmikroskop.

Faktaboks

Også kjent som
coccolithophorider
Vitenskapelig navn
Coccolithophyceae
Beskrevet av
Rothmaler, 1951

Arter

Kalkflagellater (foto)

Kalkflagellater. Emiliania huxleyi fotografert i scanning-elektronmikroskop. Her gjengitt ca. 5400 ganger forstørret. Arten finnes i alle hav.

Av /NTB Scanpix ※.

Samme art kan ha tilstandsformer med forskjellige kokkolittyper. De fleste artene er små, 5–20 mikrometer (μm), med hovedutbredelse i varme hav, men et mindre antall finnes også i tempererte og polare havområder.

Emiliania huxleyi, som mangler flageller og er omgitt av ett eller flere lag av kokkolitter, finnes i alle tempererte og varme hav, har oppblomstringer både i oseaniske og kystnære områder, og forekommer jevnlig i flere norske fjorder hvor den gir blakket vann ved celletall på 1–50 millioner celler per liter om sommeren.

Mange arter har mistet evnen til kokkolittdannelse og utgjør nå en stor gruppe med til dels giftige arter som Prymnesium parvum (se Prymnesium), Chrysochromulina polylepis (se Chrysochromulina) og Phaeocystis pouchetii (se Phaeocystis).

Klimaendringer

Bindingen av karbondioksid i kalsiumkarbonat ved kokkolittdannelsen er en del av karbondioksidomsetningen i havet og gjør at kalkflagellatene kan spille en rolle for kontroll av drivhuseffekten.

Ettersom skallene dannes av kalsiumkarbonat, kan kalkflagellatene påvirkes av havforsuring.

Geologi og paleontologi

Kokkolittene synker til bunns når algene dør og danner en vesentlig del av sedimentene på havbunnen. I subtropiske og tempererte dyphavssedimenter utgjør de gjennomsnittlig 25 prosent, i noen tilfeller dannes nesten ren kokkolittkalk. Skrivekritt er kalk hvor kokkolitter er dominerende, og krittiden er særlig kjent for slik kalkdannelse.

Et stort antall fossile kalkflagellater er kjent, de eldste fra jura. De er et viktig hjelpemiddel for aldersbestemmelse av havbunnsavsetninger, særlig i forbindelse med petroleumsboring.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kalkflagellater
Coccolithophyceae
Tidligere vitenskapelig navn
Prymnesiophyceae Hibberd, 1976
Artsdatabanken-ID
147212
GBIF-ID
8069120

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg