Akkumulator.

Prinsippskisse av bly-akkumulator.

Av /Store norske leksikon ※.

Akkumulator er en fysisk innretning som brukes til energilagring. I en akkumulator kan ulike former for energi avsettes og senere hentes ut etter behov.

Faktaboks

Uttale
akkumulˈator
Etymologi
av latin ‘haug’
Også kjent som

sekundærbatteri, oppladbart batteri

I varmeteknikk er akkumulatoren et apparat som lagrer og oppbevarer damp i vann ved høyt trykk og temperatur, og omtales derfor som en dampakkumulator.

I elektroteknikk er det betegnelse for ett eller flere galvaniske elementer (eller celler) der lagret kjemisk energi kan omformes direkte til elektrisk energi ved en kjemisk og reversibel reaksjon. Energiomformingen kan gå begge veier. Akkumulatoren har en positiv og en negativ elektrode nedsenket i en elektrolytt. Når det trekkes strøm ut av akkumulatoren, foregår det en kjemisk reaksjon som forandrer elektrodematerialet. Ved lading av akkumulatoren sendes strøm inn i motsatt retning og den kjemiske reaksjonen vil føre elektrolytt og elektrodemateriale tilbake til sin opprinnelige tilstand.

I dag brukes vanligvis betegnelsen sekundærbatteri eller oppladbart batteri i stedet for akkumulator.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg