Vitriol er et trivialnavn brukt allerede i oldtiden på jern(II)sulfat heptahydrat, FeSO4 · 7H2O, som er et lysegrønt, krystallinsk salt. I dag er handelsnavnet jernvitriol, og det brukes løst i vann som beis på trepanel eller tregulv. Treet bli da grått og bruner med tiden. Det skyldes at toverdig jern lett oksideres til treverdig jern. Fargen avhenger av hvordan jernionene er bundet. Jernvitriol brukes også til farging av garn.

Navnet vitriol ble også brukt på lignende salter hvor jern er byttet ut med et annet toverdig kation som sink i sinksulfat heptahydrat, ZnSO4 · 7H2O, hvit vitriol, og kobber i kobber(II)sulfat penthydrat, CuSO4 · 5H2O, blå vitriol. I dag snakker vi derfor om vitrioler og presiserer ved å bruke navnet på kationet slik som jernvitriol, sinkvitriol, kobbervitriol osv.

Vitriol har også blitt brukt som navn på sulfathydrater av toverdige metaller med fem eller syv molekyler krystallvann som MeSO4 · 5H2O hvor Me er kobber, mangan og lignende.

I vitriolene er vannmolekylene dels bundet til kationet eller fungerer som bro mellom to sulfatgrupper bundet med hydrogenbindinger (se kobbersulfater).

Alun er en beslektet gruppe salter..

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.