Jervitriol
Jernvitriol (FeSO4 · 7H2O)
Jervitriol

Vitriol er et trivialnavn på den kjemiske forbindelsen jern(II)sulfat heptahydrat, som er et lysegrønt, krystallinsk salt. Forbindelsen har kjemisk formel FeSO4 · 7H2O. Betegnelsen ble brukt allerede i oldtiden, og i dag brukes handelsnavnet jernvitriol. Vitriol har også blitt brukt på lignende salter som inneholder et annet metall enn jern.

Faktaboks

Uttale
vitriˈol
Etymologi
fra latin vitrium, 'glass', da krystallene lignet glass

Jernvitriol brukes løst i vann som beis på trepanel eller tregulv. Treet blir da grått og bruner med tiden. Det skyldes at toverdig jern lett oksideres til treverdig jern. Fargen avhenger av hvordan jernionene er bundet. Jernvitriol brukes også til farging av garn.

Vitriol brukes også om salter som ligner jernvitriol, men der jern er byttet ut med et annet toverdig kation, for eksempel sink i sinksulfat heptahydrat, ZnSO4 · 7H2O (hvit vitriol), og kobber i kobber(II)sulfat penthydrat, CuSO4 · 5H2O (blå vitriol). I dag snakker man derfor om vitrioler og presiserer ved å bruke navnet på kationet slik som jernvitriol, sinkvitriol, kobbervitriol og så videre.

Vitriol har også blitt brukt som navn på sulfathydrater av toverdige metaller med fem eller syv molekyler krystallvann som MeSO4 · 5H2O hvor Me er kobber, mangan eller lignende.

I vitriolene er vannmolekylene dels bundet til kationet, og dels fungerer det som bro mellom to sulfatgrupper bundet med hydrogenbindinger, se kobbersulfater.

En beslektet gruppe salter er aluner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg