Rhinoceros sondaicus, javaneshorn
Javaneshorn har ett horn, og pansret kropp.
Rhinoceros sondaicus, javaneshorn
Av /Shutterstock.
utbredelse av javaneshorn
Utbredelse av javaneshorn (Rhinoceros sondaicus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av javaneshorn

Javaneshorn er en upartået hovdyrart i neshornfamilien. Det er det mest truede av de fem artene i neshornfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
sundaneshorn
Vitenskapelig navn
Rhinoceros sondaicus
Beskrevet av
Anselme Gaëtan Desmarest, 1822
Global rødlistestatus
CR – Kritisk truet

Utseende

Den har bare ett horn på nesen og ser ut som en mindre utgave av indianeshorn. Huden er hårløs og gråfarget. Kroppslengden er 2-4 meter, skulderhøyden er opptil 175 centimeter og vekten varierer fra 900 til 2300 kilo. Den er dagaktiv og nattaktiv, og spiser vesentlig blad.

Javaneshorn lever i lavlandsregnskoger. De er på randen av utryddelse, og kjente forekomster er i dag bare i Udjong Kulong, som er en nasjonalpark på det vestlige Java.

Bestandsutvikling

Bestanden talte i 2022 bare 76 dyr. Det er imidlertid en økning fra 1967 da bestanden bare talte 25 dyr. En gang forekom den i hele området fra nordøst-India gjennom Sørøst-Asia og sør til Sumatra og Java. Det siste javaneshornet i Vietnam ble skutt i 2010, så nå er hele verdensbestanden i en nasjonalpark.

En så liten bestand som 76 dyr er i stor fare for å dø ut. I javaneshornet lever i er tsunamier en trussel, det samme er vulkanutbrudd. Vulkanen Krakatau, mellom Sumatra og Java, har tidligere hatt store utbrudd. Hvis den får et nytt utbrudd av samme dimensjon som tidligere, kan hele bestanden ryke med.

Andre trusler er ødeleggelse av leveområdet, for eksempel kan spredning av den fremmede arengapalmen føre til dårligere beite. Innavl på grunn av liten genetisk variasjon er en annen stor fare. Det er planer om å etablere en populasjon til for å øke artens overlevelsesjanse.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

javaneshorn
Rhinoceros sondaicus
GBIF-ID
5220112

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg