Javaneshorn, sundaneshorn, Rhinoceros sondaicus,upartået hovdyrart i neshornfamilien. Har bare ett horn på nesen og ser ut som en mindre utgave av indianeshorn. Huden er hårløs og gråfarget. Kroppslengde 300–320 cm, skulderhøyden opptil 175 cm og vekt opptil 2000 kg. Er dag- og nattaktiv, spiser vesentlig blad. Lever i lavlandsregnskoger. Er på randen av utryddelse, og kjente forekomster er i dag bare i Udjong Kulong, et reservat på det vestlige Java, hvor det bare er omkring 50 dyr igjen, samt nasjonalparken Cat Tien i Vietnam hvor det kan finnes et titalls individer. Hadde tidligere en større utbredelse i Sørøst-Asia, fra India i vest til Java og sørlige Kina i øst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.