Draug

/Norsk Maritimt Museum.
Torpedojageren Draug fotografert 1909
/Norsk Maritimt Museum.

Draug var en norsk jager som ble brukt under andre verdenskrig.

Historie

Draug ble sjøsatt 18. mars 1908 og ble tatt i bruk av Marinen fra 23. mai 1910. Draug var én av en klasse på i alt tre jagere, de to andre var Troll (sjøsatt 1909) og Garm (sjøsatt 1913), alle bygget ved Marinens hovedverft i Horten.

9. april 1940 var Draug, under kommando av kaptein Thore Horve, på nøytralitetsvakt med base i Haugesund. Det stoppet det tyske transportskipet Main, som skulle støtte invasjonen av Bergen, og forsøkte å ta det med som prise til England, men det tyske mannskapet lyktes i å senke Main under overfarten. Draug ankom Shetland 10. april med det tyske mannskapet fra Main som fanger, og deltok deretter blant annet i eskortetjeneste på den engelske østkysten frem til det ble utrangert 19. november 1943. Skipet ble hugget opp i 1944.

Spesifikasjoner

Draug var utstyrt med en trippelekspansjonsmaskin med en ytelse på 7500 hestekrefter. Skipet var som bygget utrustet med seks 76-millimeter kanoner og tre torpedorør.

  • Deplasement: 578 tonn
  • Lengde: 69,20 meter
  • Toppfart: 27 knop
  • Mannskap: 76

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg