hvitbrystlo

Hvitbrystlo Charadrius alexandrinus i sommerdrakt. Foto fra: Lesbos, Hellas

Artikkelstart

Hvitbrystlo er en fugleart i lofamilien. Den finnes både i Europa, Asia og Afrika. Hvitbrystlo hekket fåtallig på Jæren på 1800-tallet, men er nå en tilfeldig og svært sjelden gjest i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Charadrius alexandrinus

Beskrivelse

Hvitbrystlo ligner på sandlo. Med en kroppslengde på ca. 16 cm er den imidlertid noe mindre. Den har en gråbrun overside og hvit underside. Nebbet og beina er mørke. I sommerdrakt har issen og nakken en lyst rødbrun farge. Det svarte brystbåndet hos de nærstående artene dverglo og sandlo er hos hvitbrystlo bare som en svart flekk på hver side foran vingen.

Utbredelse

Hvitbrystlo Charadrius alexandrinus i vinterdrakt . Foto fra: Ria Formosa, Algarve, Portugal

Hvitbrystlo har fortrinnsvis tilhold på sandstrender. Den finnes langs de fleste kyster i Sør- og Vest-Europa, langs kysten av Nord-Afrika, samt i store deler av Sentral- og Sør-Asia.

Bestandene av hvitbrystlo i Nord-Europa viste en betydelig tilbakegang gjennom forrige århundre. Fram til årtusenskiftet hekket den fåtallig langs kysten av Sør-Sverige, hovedsakelig i Skåne, men denne bestanden er nå utdødd. Noen få par hekker fortsatt på Jylland i Danmark.

I Norge

På 1800-tallet hekket hvitbrystlo fåtallig på Jæren, og navnet jærlo har vært brukt. I perioden 1900 til 2018 ble den påtruffet 43 ganger i Norge, i hovedsak langs kysten mellom Jæren og Østfold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg