dverglo

Dverglo (Charadrius dubius). I sommerdrakt er den gule øyehudringen et godt artskjennetegn.
I flukt mangler dverglo tydelige hvite vingebånd. Dette er et godt kjennetegn for å skille den fra sandlo.

Artikkelstart

Dverglo er en fugleart i lofamilien. Den hekker i lite antall i lavlandet i Sør-Norge, hovedsakelig på Østlandet. Dverglo kan lett forveksles med sin med nære slektning sandlo, men er noe mindre og har en spinklere kroppsbygning.

Faktaboks

Også kjent som
Charadrius dubius

Beskrivelse

Med en kroppslengde på 14–17 centimeter er dverglo en svært liten vadefugl. Oversiden er brungrå og buken hvit. Den har også et karakteristisk svart brystbånd, og svarte fargetegninger på hodet. Dverglo kan lett forveksles med sandlo, men er noe mindre og har en spinklere kroppsbygning.

I sommerdrakt kan den skilles fra sandlo ved et overveiende svart nebb, matt grårosa bein og en sammenhengende hvit stripe som strekker seg over øynene og pannen. På kort hold er den gule øyehudringen et karakteristisk kjennetegn. Mangelen på tydelige hvite vingebånd er et kjennetegn som kan benyttes for å skille dverglo fra sandlo i flukt.

Utbredelse

Dverglo hekker over det meste av Europa, og i et bredt belte gjennom sentrale og sørlige deler av Asia. Den finnes også på Kanariøyene, i deler av Nord-Afrika og østlige deler av Indonesia.

I Norge hekker dverglo i lite antall i lavlandet i Sør-Norge. Den foretrekker åpne og vegetasjonsfattige områder slik som grusbanker og sandstrender langs innsjøer og vassdrag. Norsk ornitologisk forening vurderte i 2015 den norske hekkebestanden til å være mellom 150 og 275 par. Bestanden er størst på Østlandet, mens den er svært fåtallig på Vestlandet og i Trøndelag.

Forplantning

Dverglo i vinterdrakt. Om vinteren kan den være mer utfordrende å skille fra fra sandlo, men dverglo er mindre og har en spinklere kroppsbygning.

Reiret er en grunn grop i bakken, hvor den vanligvis legger 4 egg. Eggene ruges av begge foreldrene i 22–26 dager. Ungene forlater reiret like etter klekking, og blir flygedyktige når de omkring 4 uker gamle.

Næring

Dietten til dverglo består i hovedsak av insekter, men den spiser også andre virvelløse dyr som for eksempel edderkopper og små krepsdyr.

Trekk

Dverglo er en trekkfugl og europeiske hekkefugler overvintrer hovedsakelig i tropiske deler av Afrika. Den ankommer Norge i månedsskiftet april til mai, og trekker tilbake mot overvintringsområdet i perioden juli til september.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg