Hundedagene, tidsrommet 23. (24.) juli–23. (24.) august.

I oldtidens Egypt fant Sirius' (Hundestjernens) heliakiske oppgang sted samtidig som Nilen tok til å stige og den varmeste tiden av året begynte. Man betraktet flodens stigning og den sterke heten som en følge av stjernens tilsynekomst og kalte den følgende måned, den tiden da Solen vandrer gjennom Løvens tegn, for hundedagene. Årstiden for Sirius' heliakiske oppgang i Egypt er nå på grunn av presesjonen (det at jevndøgnspunktet flytter seg mot vest) meget forandret siden oldtiden.

Over store deler av Østlandet blir hundedagene kalt røtmånen eller røtnmånen, og i tradisjonen heter det at alt har så lett for å mugne og råtne da. Navnet har trolig sammenheng med mellomtysk rode, hund. Over hele Europa heter det at hundene lett ble gale og farlige i den tiden.

I nordeuropeisk tradisjon er hundedagene kjent som merkedager for sommerværet. Vanlig tradisjon er for eksempel at førstedagsværet spår for hele perioden, eller at været de tre første hundedagene varsler for de første tre ukene, eller at om hundedagene går inn med godt vær, skal de gå ut med dårlig eller omvendt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.