Lysår, forkortet ly etter engelsk light year, er en lengdeenhet for astronomiske avstander. Ett lysår er den strekningen lyset tilbakelegger i vakuum i løpet av ett år. Ett lysår er 9461 milliarder kilometer.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk light year
Også kjent som
symbol ly eller l.y.

For korte avstander, som innad i solsystemet, kan man på tilsvarende måte bruke lystime, lysminutt og lyssekund. Avstanden til Månen er 1,3 lyssekunder, avstanden til Sola er 8,3 lysminutter og avstanden til Pluto 5,5 lystimer. Avstanden til nærmeste stjerne, α Centauri, er 4,3 lysår, og det er 2,5 millioner lysår til nærmeste spiralgalakse, Andromedatåken.

Lysår blir mye brukt i populærvitenskapelige publikasjoner, men innen fagmiljøet brukes nå mest enheten parsec (symbol pc).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Er «ly» en SI-enhet? Eller er den definert ut fra øvrige SI-enheter?

svarte Marit M. Simonsen

Hei! Dette gir artikkelen SI-systemet svar på. Meteren er definert ut fra lyshastigheten, men lysår er ikke selv en SI-enhet. Lysår er definert ut fra naturkonstanten. https://snl.no/SI-systemet Hilsen Marit i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg