Madeiravin, sterkvin fremstilt på den portugisiske øya Madeira, som ligger i Atlanterhavet, nord for Kanariøyene. De beste vindistriktene ligger nær hovedstaden Funchal og i Câmara dos Lobos, hvor svakviner blir laget på grunnlag av forskjellige druetyper. Vinene oppnår sin egenart etter å ha gjennomgått et 3–4 måneder langt opphold i oppvarmede rom (estufas) eller i tanker med hetespiraler. Temperaturen, som her ligger på 50–60 °C, fører til at vinen får et lett karamellisert preg. Sprit blir tilsatt ofte både før og etter varmebehandlingen, og bringer vinen opp i en styrke på ca. 20 volumprosent. Før lagring på eikefat blir enkelte viner søtet ved hjelp av spesialvinen surdo.

Det finnes fire hovedtyper: sercial (hvit, tørr), verdelho (gyllen, halvtørr), bual (mørk gyllen, halvsøt) og malmsey (rødbrun, søt). Spesielt de søte typene er meget holdbare.

Total årlig produksjon ca. 3 mill. liter. Eksporten til de skandinaviske land var tidligere betydelig, men har i de seneste år gått kraftig tilbake. Norsk forbruk i 2008 var 14 000 liter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.