madeiravin

Artikkelstart

Madeiravin er en type sterkvin som blir fremstilt på den portugisiske øya Madeira, som ligger i Atlanterhavet, nord for Kanariøyene.

Faktaboks

Uttale
madˈeira- eller madˈe:ra-
Etymologi
engelsk
Også kjent som

madeira

De beste vindistriktene ligger nær hovedstaden Funchal og i Câmara dos Lobos, hvor svakviner blir laget på grunnlag av forskjellige druetyper. Vinene oppnår sin egenart etter å ha gjennomgått et 3–4 måneder langt opphold i oppvarmede rom (estufas) eller i tanker med hetespiraler. Temperaturen, som her ligger på 50–60 °C, fører til at vinen får et lett karamellisert preg. Sprit blir tilsatt ofte både før og etter varmebehandlingen, og bringer vinen opp i en alkoholstyrke på ca. 20 volumprosent. Før lagring på eikefat blir enkelte madeiraviner søtet ved hjelp av spesialvinen surdo.

Det finnes fire hovedtyper av madeira:

  • sercial, som er hvit og tørr
  • verdelho, som er gyllen og halvtørr
  • bual, som er mørk gyllen og halvsøt
  • malmsey, som er rødbrun og søt

Spesielt de søte typene er meget holdbare.

Total årlig produksjon er ca. 3 millioner liter. Eksporten til de skandinaviske landene var tidligere betydelig, men har i de seneste år gått kraftig tilbake. Norsk forbruk i 2008 var 14 000 liter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg