Artikkelstart
Madeiravin er en type sterkvin som blir fremstilt på den portugisiske øya Madeira, som ligger i Atlanterhavet, nord for Kanariøyene.
Faktaboks
- Uttale
-
madˈeira- eller madˈe:ra-
- Etymologi
- engelsk
- Også kjent som
-
madeira
De beste vindistriktene ligger nær hovedstaden Funchal og i Câmara dos Lobos, hvor svakviner blir laget på grunnlag av forskjellige druetyper. Vinene oppnår sin egenart etter å ha gjennomgått et 3–4 måneder langt opphold i oppvarmede rom (estufas) eller i tanker med hetespiraler. Temperaturen, som her ligger på 50–60 °C, fører til at vinen får et lett karamellisert preg. Sprit blir tilsatt ofte både før og etter varmebehandlingen, og bringer vinen opp i en alkoholstyrke på ca. 20 volumprosent. Før lagring på eikefat blir enkelte madeiraviner søtet ved hjelp av spesialvinen surdo.
Det finnes fire hovedtyper av madeira:
- sercial, som er hvit og tørr
- verdelho, som er gyllen og halvtørr
- bual, som er mørk gyllen og halvsøt
- malmsey, som er rødbrun og søt
Spesielt de søte typene er meget holdbare.
Total årlig produksjon er ca. 3 millioner liter. Eksporten til de skandinaviske landene var tidligere betydelig, men har i de seneste år gått kraftig tilbake. Norsk forbruk i 2008 var 14 000 liter.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.