Madeiravin er en type sterkvin som blir fremstilt på den portugisiske øya Madeira, som ligger i Atlanterhavet, nord for Kanariøyene.

De beste vindistriktene ligger nær hovedstaden Funchal og i Câmara dos Lobos, hvor svakviner blir laget på grunnlag av forskjellige druetyper. Vinene oppnår sin egenart etter å ha gjennomgått et 3–4 måneder langt opphold i oppvarmede rom (estufas) eller i tanker med hetespiraler. Temperaturen, som her ligger på 50–60 °C, fører til at vinen får et lett karamellisert preg. Sprit blir tilsatt ofte både før og etter varmebehandlingen, og bringer vinen opp i en alkoholstyrke på ca. 20 volumprosent. Før lagring på eikefat blir enkelte madeiraviner søtet ved hjelp av spesialvinen surdo.

Det finnes fire hovedtyper av madeira:

  • sercial, som er hvit og tørr
  • verdelho, som er gyllen og halvtørr
  • bual, som er mørk gyllen og halvsøt
  • malmsey, som er rødbrun og søt

Spesielt de søte typene er meget holdbare.

Total årlig produksjon er ca. 3 millioner liter. Eksporten til de skandinaviske landene var tidligere betydelig, men har i de seneste år gått kraftig tilbake. Norsk forbruk i 2008 var 14 000 liter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.