Kjøling av mat er senking av temperaturen til maten for å øke holdbarheten. Dette gjøres både hjemme i kjøleskap, men også i stor grad i næringsmiddelindustrien og storkjøkken. Kjøling skjer både fordi man skal bruke maten etter kort tid, og for mat som ikke tåler å bli fryst ned uten å bli vesentlig endra.

Faktaboks

Uttale

kj'øling

Også kjent som

nedkjøling

Nedbrytningsprosesser, på grunn av muggsopper, enzymer og bakterier, går saktere ved lavere temperatur, og dermed får matvaren lengre holdbarhet.

Nedkjøling av kjøtt

Nedkjøling av slakt foregår etter forskjellige prinsipper, og man skiller mellom luftkjøling, sjokk-kjøling, spraykjøling eller evaporativ kjøling, vannkjøling og gasskjøling. Alle disse metodene har som mål å bringe kjernetemperaturen i slakteskrotten ned til 7 °C før nedskjæring eller uttransport fra slakteriet kan finne sted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg