Hygieneforskriftene krever at transportmidlene som brukes skal være egnet til transport av næringsmidler. Dette innebærer blant annet at de må:
- ha en hygienisk standard som beskytter næringsmidlene mot forurensning
- være bygget og utformet slik at de kan rengjøres og om nødvendig desinfiseres på en tilfredsstillende måte
- være konstruert og utstyrt slik at de er i stand til å oppfylle temperaturkrav til varene som transporteres
Personer som jobber med transport og rengjøring av transportutstyret skal ha opplæring i mattrygghet og regelverk, også opplæring i rengjøringsprosedyrer og hygienekrav til produkter som skal fraktes.
Det er ingen betingelse at transportmidlene bare brukes til transport av næringsmidler, men forskriftskravene for de enkelte næringsmidlene må overholdes. Transport av lett bedervelige næringsmidler har strengere regler for transport enn holdbare og bestandige næringsmidler.
Eksempelvis kan man transportere poteter, frukt og grønnsaker sammen med lett bedervelige næringsmidler som kjøtt og fisk, eller dypfryste næringsmidler forutsatt at hygienereglene overholdes. Dersom transportmidlene/containere brukes til transport av noe annet enn næringsmidler, eller til transport av ulike næringsmidler samtidig, skal produktene holdes godt adskilt.
Omlasting av næringsmidler mellom transportmidler der varene oppbevares i kortere tid utenfor transportmidlet, er tillatt dersom krav til ubrutt kjølekjede er ivaretatt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.