Hanggliding er en luftsport som omfatter flyging med hangglider, som er en mellomting mellom seilfly og fallskjerm. Det skilles mellom hangglidere med fleksibel eller stiv ving og en tredje klasse der førerplassen utgjør en integret del mellom vingene av hangglideren.

En hangglider startes som regel ved at piloten løper glideren i gang nedover en bratt bakke. Når glideren har oppnådd tilstrekkelig hastighet i forhold til den omkringliggende luften, tar den av og flyr. Start kan også foretas ved vinsjopptrekk eller slep etter mikrofly. Noen hangglidere kan påmonteres hjelpemotor, og starter og lander man ved hjelp av pilotens føtter er det da en hangglider, men monteres hjul sorterer den under mikrofly.

Som all luftsport er hanggliding avhengig av gunstige værforhold. Ideelt er termikk som oppstår i hellende terreng på varme sommerdager. Oppadgående luftstrømmer utnyttes til å vinne høyde og fly relativt til vinden.

Som oppfinner av den moderne hangglideren regnes Francis M. Rogallo, selv om flere av de tidligste luftfartøyer i sin konstruksjon og manøvreringsmetode har klare likhetstrekk med hangglideren; f.eks. er Otto Lilienthals fly i prinsippet en hanggliderlignende konstruksjon.

Det norske utdanningssystemet Safe Pro har fra 1982 dannet en internasjonal norm for utdanning innen hanggliding. Luftfartstilsynet har utarbeidet egne forskrifter som setter krav til utøver, manøvrering og utførelse av flyging og regulerer forholdet til annen luftfart. Minstealder er 15 år.

Konkurranser i hanggliding skjer etter samme prinsipper som med seilfly. Man skal fly en opptil 200 km lang forhåndsbestemt løype på kortest mulig tid, eller fly så langt som mulig. I såkalt speed gliding er løypene korte, og slike konkurranser skjer gjerne nedover over utforløyper med porter som skal passeres. Akroflyging er utførelse av akrobatiske figurer i luften.

Konkurranser er drevet fra begynnelsen av 1970-årene, i Norge fra 1974. Det første offisielle VM ble arrangert i Østerrike 1976, det første offisielle NM 1978. På slutten av 1990-tallet ble GPS innført som dokumentasjon på flyging etter faste merker. VM blir arrangert annethvert år. VM for kvinner og fast ving ble i 2006 arrangert av Quest Air i Florida. Big Spring, Texas arrangerte VM i 2007.

1980 ble hanggliding tatt opp i Norges Idrettsforbund gjennom hang- og paragliderseksjonen, Norges Luftsportsforbund/Norsk Aero Klubb, og 1986 ble hanggliding anerkjent av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Det er i Norge omtrent 400 utøvere av sporten, fordelt på ca. 50 klubber (2005). Riksanlegget for hang- og paragliding ligger i Vågå.

Per 2004 innehas den norske distanserekorden av Jon Gjerde og er 206,5 km (satt 2004 fra Bismo i Skjåk og nesten til Elverum i Østerdalen). Verdensrekorden er 700,6 km, satt 2001 av østerrikeren Manfred Ruhmer i Texas, USA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. juli skrev Anders Libjå

Hei
Bildet fra "Sleeping Bear Dunes National Lakeshore" er en paraglider. Fikk ikke til å lage endringsforslag på bildet.
Mvh Anders Libjå

20. juli svarte Svein Askheim

Takk :-) Jeg har endret tittelen i underteksten men fikk ikke endret selve underteksten.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.