Termikk er opp- og nedgående luftstrømmer.

Faktaboks

Uttale
termˈikk

Beskrivelse

På en skyfri sommerdag vil jordoverflaten varmes opp av solstråling. Forskjellig type overflate (som for eksempel vann, jord, skog, bebyggelse osv.) absorberer solenergien ulikt, og får dermed ulik temperatur. Etter hvert som solen varmer bakken, så vil den bakkenære luften også varmes opp. Når luften varmes vil den utvide seg, den får da lavere tetthet enn den omkringliggende luften og vil begynne å stige. Denne stigende søylen med luft kalles termal.

For å kompensere for den oppstigende luften, skjer det nedsynking av luft over kjøligere terreng. Disse opp- og nedgående luftstrømmene kalles termikk.

Bruksområde

Et lite fly som beveger seg i forholdsvis lav høyde vil forflyttes opp og ned i forhold til sin bevegelsesretning, dette oppleves som "urolig luft" og kalles turbulens. Seilflyging baserer seg på at det er termikk i atmosfæren. Flygeren bruker de oppstigende luftstrømmene (termal) til å vinne høyde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg