Faktaboks

Wilbur Wright
Uttale
rait
Født
16. april 1867, Millville, Indiana, USA
Død
30. mai 1912, Dayton, Ohio, USA

Orville (til venstre ) og Wilbur Wright.

.
Lisens: fri
Wright, Wilbur (fly)

Wright-brødrenes fly Flyer flyr for første gang 17. desember 1903. Orville Wright sitter ved spakene, mens Wilbur ser på fra bakken.

Av /NTB Scanpix ※.

Wilbur Wright er en amerikansk oppfinner og flypionér som sammen med sin bror Orville Wright er gitt æren for den første vellykkede, dokumenterte flygning i et fly med motor. De to omtales ofte som «Wright-brødrene».

Karriere

Brødrene Wilbur og Orville Wright drev sykkelverksted i Dayton, Ohio, USA, og senere også sykkelproduksjon. I 1899 begynte de med modellglideflyforsøk, basert på Otto Lilienthals ideer. De foretok så selv flygninger i glidefly. I 1902 fløy de bortimot ett tusen flygninger i et glidefly med hale, utviklet ved hjelp av en primitiv vindtunnel.

Brødrenes første motordrevne fly, Flyer 1, var utstyrt med en 8,8 kW motor som drev to skyvepropeller. 17. desember 1903 ble fire flygninger foretatt ved Kitty Hawk i North Carolina, den siste varte 59 sekunder over en distanse på 259 meter. Orville og Wilbur fløy annen hver gang, med Orville som førstemann.

20. september 1904 fullførte Wilbur for første gang en fullstendig sirkel med Flyer 2, som hadde kraftigere motor, og 9. november 1904 fløy han i over fem minutter, mens Orville oktober 1905 fløy over en halv time i Flyer 3.

Brødrene Wright grunnla i 1908 flyfabrikken The Wright Company of Dayton, som senere ble en del av Curtiss-Wright.

Flyer 1 befinner seg i dag i Smithsonian Institution, National Air and Space Museum, i Washington D.C.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg