paragliding

Paragliding.

Paragliding.

Artikkelstart

Paragliding er en gren innen luftsport. Paraglideren er en videreutvikling av fallskjerm som fant sted på slutten 1980-tallet. Den er en mellomting mellom fallskjerm og hangglider, men den har ingen stive deler slik som hangglideren.

Faktaboks

Uttale
pˈaragliding
Etymologi
engelsk, første ledd av parachute, ‘fallskjerm’

Første kjente flygning med paraglider i Norge ble utført den 26. februar 1987 på Skeikampen av Leif Winje.

Paraglider

Paraglider er en modifisert vingfallskjerm med doble duker festet til hverandre med mellomvegger og med åpninger foran. Vingeprofilet dannes ved at luften fyller mellomrommene, vingespenn 10 til 13 meter og vingeareal 20 til 35 kvadratmeter. Piloten henger i en sele under skjermen og styrer ved hjelp av snorer som i en fallskjerm. Paraglideren løpes i gang fra bratte åser eller fjell; kan også trekkes opp eller kjøres i gang på ski. Paraglidere har glidetall opp mot 1:8 i stille luft, og det er mulig å holde seg svevende over ti timer ved hjelp av oppstigende varmluft.

Utøvere av paragliding er organisert i Norsk Luftsportsforbund (tidligere Norsk Aero Klubb) som er medlem i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité.

Motorisert paraglider

Motorisert paraglidere er paraglider med motor. Den kan ta av både fra flatt og hellende terreng.

Verdensrekorder

Ramon Morillas Salmeron fra Granada i Spania satte høyderekord med motorisert paraglider den 6. oktober 2006. Han nådde en høyde på 20 019 fot med en Advance Omega 7 paraglider and a PAP 1400 Ross motor.

Bear Grylls gjorde et rekordforsøk fra Himalaya den 14. mai 2007 sammen med Giles Cardozo. De brukte en jetmotor som var konstruert av Giles. Bear fikk motorproblemer, mens Giles nådde 29 494 fot. Rekordforsøket ble ikke godkjent av FAI.

Ramon Morillas Salmeron fløy 1105 km den 23. april 2007. Denne verdensrekorden i distanseflygning ble satt fra Jerez de la Frontera, Cádiz i Spania til Lanzarote, Kanariøyene i Spania. Salmeron fløy med en Advance Omega 7 paraglider.

Rekorder

  • Norsk rekord i fri-distanse med paraglider er 248,9 kilometer, som ble satt av Pål Tore Sveen den 4. juli 2017 fra Bismo til svenskegrensa.
  • Verdensrekorden i fri-distanse med paraglider er 582 kilometer fra Tacima til Paraíba (Brasil). Rekorden ble satt den 10. oktober 2019 av de brasilianske pilotene Marcel Prieto, Rafael de Maraes Barros og Rafael Monteiro Saladini. Verdensrekorden for kvinner ble satt den 12. oktober 2019 av sveitseren Yael Margelisch med 531,8 kilometer.
  • Europarekorden på 429,2 kilometer ble satt den 29. juni 2019 av ukraineren Bogdan Bazyuk i Vetrovka, Russland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Anders Libjå

Ny norsk rekord i "fri-distanse". Pål Tore Sveen, 248,9 km, 4. juli 2017. Fra Bismo til svenskegrensa. Se link. https://www.klubbinfo.no/kkpg/cat_nyheter_blid_63244__rets_femte_norgesrekord_248_9_km_fridistanse.html

svarte Svein Askheim

Takk for bidraget. Da er artikkelen oppdatert. mvh Svein

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg