Paragliding, paragliding er en gren innen luftsport. Paraglideren er en videreutvikling av fallskjerm som fant sted på slutten 1980-tallet. Den er en mellomting mellom fallskjerm og hangglider, men den har ingen stive deler slik som hangglideren.

Første kjente flygning med paraglider i Norge var den 26. februar 1987 på Skeikampen av Leif Winje.

Paraglider er en modifisert vingfallskjerm med doble duker festet til hverandre med mellomvegger og med åpninger foran. Vingeprofilet dannes ved at luften fyller mellomrommene, vingespenn 10–13 m og vingeareal 20–35 m2. Piloten henger i en sele under skjermen og styrer ved hjelp av snorer som i en fallskjerm. Paraglideren løpes i gang fra bratte åser eller fjell; kan også trekkes opp eller kjøres i gang på ski. Paraglidere har glidetall opp mot 1:8 i stille luft, og det er mulig å holde seg svevende over ti timer ved hjelp av oppstigende varmluft.

Utøvere av paragliding er organisert i Norges Luftsportsforbund/Norsk Aero Klubb som er medlem i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité.

Norsk rekord i fri-distanse med paraglider er 248,9 km, som ble satt av Pål Tore Sveen den 4. juli 2017 fra Bismo til svenskegrensa.

Verdensrekorden i fri distanse med paraglider er 502,9 km, som ble satt av Nevil Hulett. Han fløy fra Copperton til Lesotho, Sør Afrika, den 14. desember 2008.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. juli 2017 skrev Anders Libjå

Ny norsk rekord i "fri-distanse".
Pål Tore Sveen, 248,9 km, 4. juli 2017. Fra Bismo til svenskegrensa. Se link.
https://www.klubbinfo.no/kkpg/cat_nyheter_blid_63244__rets_femte_norgesrekord_248_9_km_fridistanse.html

29. juli 2017 svarte Svein Askheim

Takk for bidraget. Da er artikkelen oppdatert.
mvh Svein

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.