Francis M. Rogallo, amerikansk flyingeniør som, etter avlagt eksamen ved Stanford University i 1935, var knyttet til NACA (National Advisory Committe for Aeronautics) fra 1936. I et forsøk på å gjøre flyvningen enklere og rimeligere for menigmann oppfant han i 1948, sammen med konen Gertrude Rogallo, en oppblåsbar drage kalt "flexible wing". Konseptet ble patentert i 1951, men forsøket slo ikke an.

Da romalderen kom 4. oktober 1957 med oppskytningen av Sputnik 1, overførte Rogallo patentrettighetene til den amerikanske stat. Dette førte til at NASA (National Aeronautics and Space Administration), med bistand fra Rogallo, begynte en serie prøver for å finne ut om det romorganisasjonen kalte en Parawing egnet seg for retur av rom-nyttelaster til Jorden. Spesiell interesse var knyttet til en Parawing-variant med betegnelsen Parasev, og prøver ble foretatt i hastigheter opp til 3 M og høyder opp til 61 km. I 1967 besluttet imidlertid NASA at vanlige, runde fallskjermer var bedre egnet.

I mellomtiden hadde konseptet gjort sin entré på det sivile marked og videreføret som drager, hangglidere, motoriserte hangglidere, paraglidere og motoriserte paraglidere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.