Francis M. Rogallo

Faktaboks

Francis M. Rogallo
Uttale
rougˈælou
Født
27. januar 1912, Sanger, California
Død
1. september 2009

Francis M. Rogallo var en amerikansk flyingeniør. Han regnes som oppfinneren av den moderne hangglideren.

Karriere

Etter avlagt eksamen ved Stanford University i 1935, var Rogallo knyttet til NACA (National Advisory Committe for Aeronautics) fra 1936. I et forsøk på å gjøre flyvningen enklere og rimeligere for menigmann oppfant han i 1948, sammen med konen Gertrude Rogallo, en oppblåsbar drage kalt "flexible wing". Konseptet ble patentert i 1951, men forsøket slo ikke an.

Da romalderen kom 4. oktober 1957 med oppskytningen av Sputnik 1, overførte Rogallo patentrettighetene til den amerikanske stat. Dette førte til at NASA (National Aeronautics and Space Administration), med bistand fra Rogallo, begynte en serie prøver for å finne ut om det romorganisasjonen kalte en Parawing egnet seg for retur av rom-nyttelaster til Jorden. Spesiell interesse var knyttet til en Parawing-variant med betegnelsen Parasev, og prøver ble foretatt i hastigheter opp til mach 3 (tre ganger lydens hastighet) og høyder opp til 61 kilometer. I 1967 besluttet imidlertid NASA at vanlige, runde fallskjermer var bedre egnet.

I mellomtiden hadde konseptet gjort sin entré på det sivile marked og var videreført som drager, hangglidere, motoriserte hangglidere, paraglidere og motoriserte paraglidere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg