Halleluja er et utrop som forekommer i Bibelen, som en lovprisning av Gud. Ordet, som er hebraisk, betyr «Gud være lovet». Det er satt sammen av to ord, hallelu (imperativ flertall av hillel, «lovprise») og ja/jah som er en kortform av Jahve («Gud»/«Herren»). Det er uvanlig på hebraisk med slike ordkombinasjoner, og utropet er bevart uoversatt i mange bibeloversettelser.

Faktaboks

Uttale
hallelˈuja
Etymologi
hebraisk ‘lovpris Gud’

Det gamle testamente og Septuaginta

I Det gamle testamente er ordet brukt i Salmenes bok, vanligvis i innledningen eller avslutningen av salmene. Det forekommer særlig i grupper av salmer som kalles lovprisningssalmer (Salme 111–117; 135; 146–150). Det finnes også i Septuaginta, i skrifter som ble til senere enn Det gamle testamente (Tobit kapittel 13, vers 17; Tredje Makkabeerbok kapittel 7, vers 13); her er ordet gjengitt på gresk med allêlouia.

Utropet har trolig vært vanlig i gudstjenester i israelittisk tid og i den tidlige jødedom. Det er også i dag mye brukt innen jødedommen, blant annet ved fester og høytider.

Kristen bruk

Hallelujaropet ble overtatt av de første kristne, men er i Det nye testamente bare brukt i Johannes' åpenbaring, i beskrivelsen av lovsangen i himmelen (Åpenbaringen kapittel 19, vers 1–8).

Det har gjennom historien vært et fast ledd i kristne gudstjenester (blant annet katolske, ortodokse og lutherske), ofte i forbindelse med lesing fra Bibelen, i liturgisk sang eller som avslutning. Det er også mye brukt i salmer og salmesang, særlig i påskesalmer og takkesalmer (for eksempel i Olov Hartmans/Eyvind Skeies Takk, gode Gud, for alle ting, basert på Frans av Assisis «Solsang», Norsk salmebok 2013 nr. 290). I karismatisk-kristne sammenhenger forekommer det ofte som spontane utrop, som uttrykk for glede.

Annen bruk

Ordet er også kjent av mange fra det populære «Hallelujakoret» i Georg Friedrich Händels oratorium Messias (1742). Leonard Cohens sang Hallelujah (1984) har fått stor utbredelse; her brukes ordet også for å uttrykke en mer allmenn opplevelse av takknemlighet tross motgang og vanskeligheter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg