Halleluja er et utrop som forekommer i Bibelen, som en lovprisning av Gud. Ordet, som er hebraisk, betyr «Gud være lovet». Det er satt sammen av to ord, hallelu (imperativ flertall av hillel, «lovprise») og ja/jah som er en kortform av Jahve («Gud»/«Herren»). Det er uvanlig på hebraisk med slike ordkombinasjoner, og utropet er bevart uoversatt i mange bibeloversettelser.

I Det gamle testamente er ordet brukt i Salmenes bok, vanligvis i innledningen eller avslutningen av salmene. Det forekommer særlig i grupper av salmer som kalles lovprisningssalmer (Salme 111–117; 135; 146–150). Det finnes også i Septuaginta, i skrifter som ble til senere enn Det gamle testamente (Tobit 13,17; Tredje Makkabeerbok 7,13); her er ordet gjengitt på gresk med allêlouia.

Utropet har trolig vært vanlig i gudstjenester i israelittisk tid og i den tidlige jødedom. Det er også i dag mye brukt innen jødedommen, blant annet ved fester og høytider.

Hallelujaropet ble overtatt av de første kristne, men er i Det nye testamente bare brukt i Johannes' åpenbaring, i beskrivelsen av lovsangen i himmelen (Åp 19,1–8).

Det har gjennom historien vært et fast ledd i kristne gudstjenester (blant annet katolske, ortodokse og lutherske), ofte i forbindelse med lesing fra Bibelen, i liturgisk sang eller som avslutning. Det er også mye brukt i salmer og salmesang, særlig i påskesalmer og takkesalmer (for eksempel i Olov Hartmans/Eyvind Skeies Takk, gode Gud, for alle ting, basert på Frans av Assisis  «Solsang», Norsk salmebok 2013 nr. 290). I karismatisk-kristne sammenhenger forekommer det ofte som spontane utrop, som uttrykk for glede.

Ordet er også kjent av mange fra det populære «Hallelujakoret» i Georg Friedrich Händels oratorium Messias (1742). Leonard Cohens sang Hallelujah (1984) har fått stor utbredelse; her brukes ordet også for å uttrykke en mer allmenn opplevelse av takknemlighet tross motgang og vanskeligheter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.