gravemus

Artikkelstart

Gravemus er en slekt av gnagere i hamsterfamilien. Slekten gravemus (Oxymycterus) omfatter 15 arter og er plassert i underfamilien Sigmodontinae. Alle gravemus lever i Sør-Amerika. Spesielt mange arter finnes i Brasil, mens andre lever i Peru, Bolivia, Paraguay, Uruguay og Argentina.

Faktaboks

Også kjent som
latin Oxymycterus

Beskrivelse

Av utseende er de temmelig like. Gravemus minner mye om ei husmus, men har kortere og avsmalnende hale. Hos de fleste artene er kroppslengden 12–15 centimeter, enkelte blir opptil 19 centimeter lange. Vekta varierer mellom 36 og 125 gram for arter der dette er kjent. Pelsfargen på ryggen er brun til rødbrun, buken er mer oransje til grå. Føttene er kvite, med velutviklede klør. Snuten er relativt spiss, ørene relativt store og godt synlige.

Levevis

Gravemus lever i skog og på grassletter (savanne, cerrado). De få artene der føden er kjent spiser virvelløse dyr, både insekter, edderkopper og snegler. I det minste enkelte spiser også litt planter (frø, frukt og blader). Når gravemus blir fanget avgir de en sterk lukt. Dette er kanskje et middel til å avskrekke rovdyr fra å spise dem.

Systematikk

Systematikk Norsk navn Latinsk navn
Klasse Pattedyr
Orden Gnagere
Familie Hamsterfamilien
Underfamilie Sigmodontinae
Slekt Gravemus Oxymycterus

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg