fosterhinner

Fosterhinner. Begynnende utvikling av fosterhinner i et fugleegg.

Av /Store norske leksikon ※.

Fosterhinner. 1–4: Fire stadier i utviklingen av fosterhinner hos fugl, her er omsluttende skall, eggehinner og eggehvite utelatt. Blått = ektoderm, rødt = mesoderm, grønt = entoderm.

Av /Store norske leksikon ※.

Fosterhinner. 1–4: Hovedtrekkene i fosterhinnenes utvikling hos mennesket; viser hvordan amnion kommer til å danne overflatekledningen på navlesnoren. Plommesekken deltar i utviklingen av fosterets tarm. Stjerne (1) angir allantois som generelt spiller en beskjeden rolle under pattedyrs utvikling. For sammenlignings skyld er alle stadier her gjengitt i samme størrelse; 1) 3. svangerskapsuke, 2) 4. uke, 3) 10. uke, 4) 20. uke.

Av /Store norske leksikon ※.

Fosterhinner, hinner som fungerer som hjelpe- og støtteorganer for fosteret. De tjener til fosterets beskyttelse, ernæring, åndedrett og utskillelse av avfallsstoffer. Fosterhinnene omfatter bl.a. amnion, chorion, plommesekk og allantois.

Hos fisk og amfibier utvikles det befruktede egg hurtig til en frittsvømmende larve hvis liv i vann ikke krever andre hjelpeorganer enn opplagsnæring (plommemasse) til larven selv kan ta opp føde. Hos disse dyreklassene blir mangel på beskyttelse av det individuelle embryo oppveid ved produksjon av et stort antall avkom som sikrer en mindre del av yngelen å vokse opp.

Krypdyr, fugler og pattedyr (amniote virveldyr) er ved klekking eller fødsel kommet langt i sin utvikling; fosteret er forsynt med hjelpeorganer. Bortsett fra amnion er funksjonen hos hjelpeorganene bare delvis fastlagt. Amniote virveldyr produserer et relativt lite antall avkom; embryo er beskyttet av hinner og skall eller utvikles i mordyrets kropp. Hos krypdyr og fugler er fosterhinnenes form bestemt av den store mengden plommemasse og et fosterliv innenfor skall og hinner. Amnion kommer til å omslutte embryo, som blir liggende i amnionsekken. Den er fylt med amnionvæske, som beskytter mot uttørring og støt, samtidig som embryo innrømmes bevegelighet. Chorion (serosa) blir liggende ut mot eggeskallet. Hos krypdyr og fugler utvikles allantois som en sekk for oppbevaring av avfallsstoffer fra embryo. Den oppstår som en utposning fra gulvet i bakre del av tarmen. Allantoissekken fyller etter hvert det meste av det ekstraembryonale coelom. Det skjer en sammensmelting mellom den ytre veggen av allantois og den overliggende chorion, så det oppstår en felles membran med kontakt ut mot det porøse eggeskallet. Blodårer fra fosteret grener seg ut i allantoisveggen til den ytre membranen, som besørger gassutveksling med omgivelsene.

Hos pattedyr er embryo avhengig av mordyret for ernæring, oksygentilførsel og eliminering av avfallsstoffer. Fosterhinnenes utvikling, størrelse, innbyrdes relasjoner og funksjon viser hos pattedyr en mengde varianter. Placenta (morkake) er et spesielt organ for stoffutveksling mellom foster og mordyr som på fostersiden først og fremst er utviklet fra deler av chorion (også de andre hinnene deltar), og på morsiden av livmorens slimhinne.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg