Fosterhinner

Fosterhinner. 1–4: Fire stadier i utviklingen av fosterhinner hos fugl, her er omsluttende skall, eggehinner og eggehvite utelatt. Blått = ektoderm, rødt = mesoderm, grønt = entoderm.

Av /Store norske leksikon ※.
Fosterhinner

Fosterhinner. 1–4: Hovedtrekkene i fosterhinnenes utvikling hos mennesket; viser hvordan amnion kommer til å danne overflatekledningen på navlesnoren. Plommesekken deltar i utviklingen av fosterets tarm. Stjerne (1) angir allantois som generelt spiller en beskjeden rolle under pattedyrs utvikling. For sammenlignings skyld er alle stadier her gjengitt i samme størrelse; 1) 3. svangerskapsuke, 2) 4. uke, 3) 10. uke, 4) 20. uke.

Av /Store norske leksikon ※.

Chorion er den ytterste av hinnene som omgir et foster (fosterhinne) i egget hos krypdyr og fugler, og i livmoren hos pattedyr.

Faktaboks

Uttale
chˈorion
Etymologi
av gresk ‘hinne, hud’

Chorion er hos insekter et hardt lag av hud, ofte skulpturert som er utskilt rundt egget av eggstokkenes follikkel-epitel.

Krypdyr, fugler, pattedyr

Chorion er forsynt med mange blodårer, og består av et lag ektoderm med et lag mesoderm under.

Hos krypdyr og fugler ligger chorion ut mot eggehviten og blir ofte også kalt serosa. Hinnen vil etter hvert komme til å ligge an mot eggeskallet og delta i respirasjon og ekskresjon.

Hos pattedyr ligger chorion an mot livmorslimhinnen og formidler stoffutvekslingen mellom mor og foster. Fullt utviklet omslutter den vannhinnen, amnion, med innenforliggende foster og navlesnor.

Choriontotter

Hos enkelte arter av pungdyr og hos pattedyr med morkake (placentale pattedyr) vokser det fra chorion inn i livmorslimhinnen totter som er rike på blodårer. Tottene omspyles av morens blod, og det formes et ernærings- og åndedrettsorgan, en morkake (placenta).

En utposning, allantois, fra den bakre delen av fosterets tarm vokser sammen med chorions innside og besørger utviklingen av tilførende og fraførende blodårer mellom foster og morkake. De fleste arter av pungdyr, som mangler en egentlig morkake, har chorion med glatt overflate.

Chorion gir også opphav til choriongonadotropin (i mennesket hCG), som er det de fleste graviditetstester tester for.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg