Chorion er den ytterste av hinnene som omgir et foster (fosterhinne) i egget hos krypdyr og fugler, og i livmoren hos pattedyr.

Chorion er hos insekter et hardt lag av hud, ofte skulpturert som er utskilt rundt egget av eggstokkenes follikkel-epitel.

Chorion er forsynt med mange blodårer, og består av et lag ektoderm med et lag mesoderm under.

Hos krypdyr og fugler ligger chorion ut mot eggehviten og blir ofte også kalt serosa. Hinnen vil etter hvert komme til å ligge an mot eggeskallet og delta i respirasjon og ekskresjon.

Hos pattedyr ligger chorion an mot livmorslimhinnen og formidler stoffutvekslingen mellom mor og foster. Fullt utviklet omslutter den vannhinnen, amnion, med innenforliggende foster og navlesnor.

Hos enkelte arter av pungdyr og hos pattedyr med morkake (placentale pattedyr) vokser det fra chorion inn i livmorslimhinnen totter som er rike på blodårer. Tottene omspyles av morens blod, og det formes et ernærings- og åndedrettsorgan, en morkake (placenta).

En utposning, allantois, fra den bakre delen av fosterets tarm vokser sammen med chorions innside og besørger utviklingen av tilførende og fraførende blodårer mellom foster og morkake. De fleste arter av pungdyr, som mangler en egentlig morkake, har chorion med glatt overflate.

Chorion gir også opphav til choriongonadotropin (i mennesket hCG), som er det de fleste graviditetstester tester for.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.