fossekall

Cinclus cinclus, fossekall. Foto fra: Raadvad, Danmark

Fossekall i fuglekasse
Fossekallen tar gjerne i bruk fuglekasse
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Fossekall er en fugleart i fossekallfamilien. Den ble valgt til Norges nasjonalfugl i 1963. Fossekallen lever ved rennende vann, hvor den dykker etter mat og gjerne bygger reir inne i selve fossespruten.

Faktaboks

også kjent som:
Cinclus cinclus

Beskrivelse

Fossekallen er stor som en stær, med kort hale. Fjærdrakten er hvit i strupeområdet og ellers svart (svart-brun).

Levevis

Dette er den eneste blant spurvefuglene som ernærer seg av vanndyr og litt vannplanter. Fossekallen er spesialist i å dykke og kan være opptil ½–1 minutt under vann. Av og til svømmer den i overvannsstilling selv om føttene ikke har svømmehud. Under vann svømmer den med vingene. Det overbygde reiret ligger gjerne i selve fossespruten. De 3–6 hvite eggene legges oftest i april-mai og ruges av hunnen i 16–17 dager før de klekkes.

Utbredelse og trekk

Fossekall, Cinclus cinclus
Lisens: CC BY SA 3.0

Arten hekker over hele landet fra kysten til snaufjellet. Den kan overvintre ved åpne fossestryk ca. 1000 meter over havet, og i Finnmark i −40 °C. De fleste er standfugler, men noen flytter blant annet til Sør-Sverige om vinteren.

Navn

Neppe noen annen norsk fugl har så mange dialektnavn som fossekallen. Det offisielle navnet fossekall ble første gang brukt på trykk om denne fuglen i 1715, og det har mange dialektvariasjoner, som bl.a. fosseskadde i Mo i Telemark. Elvekall er brukt mange steder vest- og nordpå, og kvernkall i Sør-Norge. Navnet elveprest henspiller direkte på utseendet med hvit krage.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg