Rust er en blanding av jernoksider og jernhydroksider. Vi kan derfor ikke skrive en enkel kjemisk formel for rust.

En vanndråpe på et stykke jern kan føre til at jernet ruster. Noe av jernet går i løsning som Fe2+ -ioner. Elektronene som frigjøres fører til at noe oksygengass i utkanten av dråpen reduseres til OH- -ioner som løses i vannet. OH- -ionene reagerer med Fe2+ -ionene i vannet og Fe(OH)2,som er tungt løselig, felles ut: 

2Fe(s) + O2(aq) + 2H2O(l) → 2Fe(OH)2(s)

Oksygengassen i luften oksiderer jern(II)hydroksid videre til jern(III)hydroksid som gir rust den brune fargen. Jern(III)hydroksid kan spalte av vann og danne både  FeO(OH)(s) og Fe2O3(s). Sammensetningen av rust er avhengig av dannelsesbetingelsene, og sammensetningen kan også variere innen en prøve av rust.

Rust kan være et tett belegg som hindrer videre korrosjon (se passivitet). Men oftest vil rust dannes som et porøst belegg som gjør at mer av jernet reagerer. Når det først er dannet rust på overflaten, kan det derfor føre til større skade.

Rust er lite løselig om ikke pH = 2 eller lavere. Rust er derfor vanskelig å fjerne fra klær eller annet. Det hjelper å bruke en rustfjerner som reduserer jern til Fe2+, og så binde opp dette vannløselige ionet i et kompleks.

Fosforsyre kan fjerne rust og danne et tett fosfatbelegg som hindrer videre rustdannelse. Rust kan også fjerne ved å bruke saltsyre. Om andre metoder for rustbeskyttelse, se korrosjon

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.