rust

Artikkelstart

Rust er et rødbrunt belegg som dannes på overflaten av jern når jernet reagerer med oksygengass og vann. Rusten kan være et tett belegg som hindrer videre korrosjon (se passivitet). Men som oftest vil rust dannes som et porøst belegg som gjør at mer av jernet reagerer. Når det først er dannet rust på overflaten, kan det derfor føre til større skade på jernet etter hvert som mer og mer av jernet reagerer.

Kjemisk sett er rust en blanding av jernoksider og jernhydroksider. Det er derfor ikke mulig å skrive en enkel kjemisk formel for rust.

Virkningen av vann

Fuktighet på et stykke jern kan føre til at jernet ruster. Dette er fordi noe av jernet går i løsning som Fe2+-ioner. Elektronene som frigjøres fører til at noe oksygengass i utkanten av dråpen reduseres til OH--ioner som løses i vannet. OH--ionene reagerer med Fe2+-ionene i vannet, og jernhydroksidet Fe(OH)2,som er tungt løselig, felles ut:

2Fe(s) + O2(aq) + 2H2O(l) → 2Fe(OH)2(s)

Oksygengassen i luften oksiderer jern(II)hydroksid videre til jern(III)hydroksid, som gir rust den brune fargen. Jern(III)hydroksid kan spalte av vann og danne både FeO(OH)(s) og Fe2O3(s). Sammensetningen av rust er avhengig av dannelsesbetingelsene, og sammensetningen kan også variere innen en prøve av rust.

Rustfjerning

Rust er lite løselig om ikke pH-verdien er 2 eller lavere. Rust er derfor vanskelig å fjerne fra klær eller annet. Det hjelper å bruke en flekkfjerner som reduserer jern til Fe2+, og så binde opp dette vannløselige ionet i et kompleks.

Fosforsyre kan fjerne rust og danne et tett fosfatbelegg som hindrer videre rustdannelse. Rust kan også fjerne ved å bruke saltsyre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg