Jern som utsettes for vann og luft ruster. Det vil si at jernet reagerer og det dannes rust på overflaten av jernet. Rust er ikke en enkel kjemisk forbindelse, men består av jernhydroksider og hydratiserte jernoksider av vekslende sammensetning. Rust dannes gjerne som Fe(OH)2, og omdannes til FeOOH · H2O, men reaksjonen er ikke fullstendig samtidig som noe også kan omdannes videre. Sammensetningen av rust er derfor avhengig av dannelsesbetingelsene, og sammensetningen kan også variere innen en prøve av rust.

Rust kan være et tett belegg som hindrer videre korrosjon (se passivitet). Men oftest vil rust dannes som et porøst belegg som gjør at mer av jernet reagerer. Når det først er dannet rust på overflaten, kan det derfor føre til større skade.

Rust er lite løselig om ikke pH = 2 eller lavere. Rust er derfor vanskelig å fjerne fra klær eller annet. Det hjelper å bruke en rustfjerner som reduserer jern til Fe2+, og så binde opp dette vannløselige ionet i et kompleks. Fosforsyre kan fjerne rust og danne et tett fosfatbelegg som hindrer videre rustdannelse. Rust kan også fjerne ved å bruke saltsyre. Om andre metoder for rustbeskyttelse, se korrosjon

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.