mekanisk forvitring

En stein som er delt opp av frostsprengning (frostforvitring). Bilde fra Island.

Frostspreningning
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Mekanisk forvitring er naturlig nedbrytning av berggrunnen gjennom mekaniske prosesser (se også forvitring).

Faktaboks

Uttale
mekˈanisk forvitring

Mekanisk forvitring er et samlebegrep for alle prosesser som fører til mekanisk nedbrytning, oppsmuldring, av bergarter uten kjemiske endringer.

Ulike prosesser

Marin abrasjon . Klipper erodert av bølger og tidevann nær Etretat i Normandie. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Noen viktige prosesser som fører til mekanisk forvitring:

  • Abrasjon, der klaster reduseres i størrelse, eller flater nedtæres, ved sliping og kollisjon med partikler (sediment) transportert av vann, vind eller is. En variant er marin abrasjon eller bølgeabrasjon.
  • Termisk stress, der utvidelse og sammentrekning av en bergart, på grunn av temperaturendringer i tilknytning til for eksempel soloppvarming eller skogbrann, fører til eksfoliasjon, avskalling.
  • Frostforvitring (frostsprengning), der volumendring knyttet til frysing av vann gir trykkendringer som kan utvide sprekker.
  • Saltsprengning, der fordamping av saltholdige løsninger i sprekker og hulrom fører til vekst av saltkrystaller og dermed volum- og trykkendring.
  • Trykkavlastning, hypogen eksfoliasjon, der bergarter sprekker opp parallelt med overflaten, fortrinnsvis bergarter som er dannet dypt under jordens overflate.
  • Rotsprengning, der røtter kan utvide sprekker i berggrunnen etter hvert som plantene vokser (se også bioerosjon).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg