mekanisk forvitring

En stein som er delt opp av frostsprengning (frostforvitring). Bilde fra Island.

Frostspreningning
Av /Shutterstock.

Mekanisk forvitring er naturlig nedbrytning av berggrunnen gjennom mekaniske prosesser. Se også forvitring.

Faktaboks

uttale:
mekˈanisk forvitring

Mekanisk forvitring er et samlebegrep for alle prosesser som fører til mekanisk nedbrytning, oppsmuldring, av bergarter uten kjemiske endringer.

Ulike prosesser

Marin abrasjon . Klipper erodert av bølger og tidevann nær Etretat i Normandie. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Noen viktige prosesser som fører til mekanisk forvitring:

  • Abrasjon, der klaster reduseres i størrelse, eller flater nedtæres, ved sliping og kollisjon med partikler (sediment) transportert av vann, vind eller is. En variant er marin abrasjon eller bølgeabrasjon.
  • Termisk stress, der utvidelse og sammentrekning av en bergart, på grunn av temperaturendringer i tilknytning til for eksempel soloppvarming eller skogbrann, fører til eksfoliasjon, avskalling.
  • Frostforvitring (frostsprengning), der volumendring knyttet til frysing av vann gir trykkendringer som kan utvide sprekker.
  • Saltsprengning, der fordamping av saltholdige løsninger i sprekker og hulrom fører til vekst av saltkrystaller og dermed volume- og trykkendring.
  • Trykkavlastning, hypogen eksfoliasjon, der bergarter sprekker opp parallelt med overflaten, fortrinnsvis bergarter som er dannet dypt under jordens overflate.
  • Rotsprengning, der røtter kan utvide sprekker i berggrunnen etterhvert som plantene vokser (se også bioerosjon).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg