filippinerørn

Filippinerørn.
Lisens: CC BY SA 3.0
Filippinerørn.
Lisens: CC BY SA 3.0

Filippinerørnen er en fugleart i haukefamilien. Den er en sjelden og utryddelsestruet ørn som forekommer utelukkende på Filippinene.

Faktaboks

også kjent som:

Pithecophaga jefferyi

apeørn

Beskrivelse

Filippinerørnen er en av verdens kraftigste rovfugler, med en kroppslengde på 86–102 centimeter, et vingespenn på 184–220 centimeter og en vekt på 4,7–8,0 kilo.

Systematikk

En trodde tidligere at filippinerørnen var i slekt med harpyørnen i Sør-Amerika. Nyere DNA-analyser viser derimot at den er mest beslektet med slangeørner.

Levevis

Hvert hekkepar trenger et område på mer enn 100 kvadratkilometer. Reiret plasseres oppe i et stort tre i regnskogen. Hunnen legger bare ett egg som ruges i cirka 60 dager. Begge makene deltar i rugingen. Ungen er flygedyktig etter fire til fem måneder og er avhengig av foreldrene i hele 20 måneder.

En trodde tidligere at arten hovedsakelig levde av aper, men det viser seg at den er langt mer allsidig i kostholdet. Den tar alt fra små flaggermus til hjort på opptil 14 kilo. På øya Mindanao utgjør skjermflygere hele 90 prosent av dietten på enkelte lokaliteter. På Luzon, som mangler skjermflygere, lever den for det meste av aper, fugler, store flaggermus, rotter, slanger og øgler.

Bevaring

Bestanden av filippinerørn er på omkring 600 individer, og arten er klassifisert som kritisk truetIUCNs globale rødliste. Arten trues av utryddelse på grunn av avskoging, jakt og fangst. Philippine Eagle Foundation i byen Davao på Mindanao driver oppdrett av arten i fangenskap for å sette ut fugler i det fri. Dette prosjektet har ikke vært særlig vellykket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg