Fiskekonservering, preparering av fisk som skal oppbevares i lengre tid. De mest brukte former for konservering er tørking, salting, hermetisering og frysing. Tørrfisk (stokkfisk) er usaltet fisk lufttørket på hjell. Klippfisk er saltet fisk som tørkes ved kunstig tørking i spesielle anlegg. Saltet sild er enten skarpsaltet eller lettere saltet, slik som matjessild. Skarpsaltet sild røykes også for eksport. Saltede og tørkede fiskeprodukter spiller fremdeles en betydelig rolle i norsk fiskerinæring.

Etter andre verdenskrig ble dypfrysing av fisk den viktigste formen for konservering, og det ble bygd et stort antall fryserier langs kysten. Fryste fiskeprodukter (frossenfisk) er en viktig eksportartikkel. Hermetisering er også en viktig konserveringsform, særlig for produksjon av sardiner av brisling og sild. Ny teknologi har gjort det mulig å øke holdbarhetstiden på fersk fisk ved bruk av innpakninger med modifisert atmosfære, der ferske fiskeprodukter pakkes i porsjonspakninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg