Ringdue

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Duefugler er en orden av fugler som omfatter duefamilien og de utdødde drontene. Mens det kun var et par arter av dronter, innefatter duefamilien over 350 nålevende fuglearter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Columbiformes

Beskrivelse

Duefuglene er middels store fugler med kort hals og korte ben med sitteføtter. De fleste er meget dyktige flygere, delvis grunnet den proposjonalt store brystmuskulaturen. Nebbet er alltid kort, og ved basis har det et oppsvulmet, mykt hudparti, mens nebbspissen er hard og hornaktig.

Duefuglene legger få egg per kull, oftest 1-3 egg, men legger ofte flere kull per år. Mens ungene er små, mates de av begge foreldre med et oppgulp i form av et ostelignende sekret fra den fortykkede slimhinneveggen i kroen («duemelk»). De nålevende duefuglene, duene, har også evnen til å suge opp vann. De fleste andre fugler må først legge vann i nebbet, for så å legge hodet bakover for å drikke.

Begge de kjente artene med dronter er utdødd, og det samme er enkelte arter innen duefamilien, for eksempel vandredue. Likevel finnes det i dag over 350 ulike arter innen duefamilien. Ordenen omfattet tidligere også sandhøns.

Utbredelse

De kjente artene med drontefamilien, dronte (dodo) og rodriguesdronte, levde på henholdsvis Mauritius og Rodrigues. Duefamilien har derimot en stor utbredelse, og er representert på alle verdens kontinenter utenom Antarktis og arktiske strøk. Enkelte duearter har økt utbredelsesområdet sitt drastisk de siste tiårene.

Siden flere duearter finner maten sin i kulturlandskap, og at de ofte opptrer i større flokker, har duer ofte blitt sett på som pestfugler.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Columbiformes
Artsdatabanken-ID
258
GBIF-ID
1446

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg