Tyrkerdue
Et godt kjennetegn på tyrkerdua er den svarte stripen på halsen.
Tyrkerdue
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Tyrkerdue er en fugleart i duefamilien. Den er litt større enn en turteldue, 32 centimeter lang, og lysere i fargene enn denne. Fjærdrakten er overveiende ensfarget grå til blekbrun med et kort, svart bånd over nakken hos voksne individer. Som hos mange andre duer er kjønnene like.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Streptopelia decaocto
Beskrevet av
(Frivaldszky, 1838)
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Arten er knyttet til byer og tettbebyggelser, og har spredt seg som invasjonsarter fra Balkan i 1930- og 1940-årene. Den ble observert første gang i NorgeDovre i 1949, og ble påvist hekkende første gang i Oslo og Moss i 1952. Den kom til Stavanger i 1954, Bodø i 1964 og Tromsø i 1969, hvor hekking også straks begynte.

Tyrkerdua er en standfugl. I utlandet kan den få seks kull på to egg hver per sesong. I Halden i 1969 forekom fem kull i en serie fra først i april til sist i september. Bestanden har gått noe tilbake her i landet siden slutten av 1970-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

tyrkerdue
Streptopelia decaocto
Tidligere vitenskapelig navn
Streptopelia decaocto decaocto
Artsdatabanken-ID
4010
GBIF-ID
2495696

Kommentarer (2)

skrev Frederick Woxen

Hvor migrerer tyrkerduene til/fra i vår tid?
I en liten park sentralt Oslo vest observerte jeg 13. mai en eneste tyrkerdue. I tidligere år har jeg sett to, så kan hende de er et par og hekker der. Jeg har alltid med 'godis' til både duer og div. måker, så utdeling av mat foregår i vennskapelige former. Når jeg har matet dem, holder tyrkerduene(2) seg i ytterkant av 'byduene'. Men det er ikke krangling. Men så dukker spm. opp: Hvor langt av gårde er det tyrkerduene trekker i vår tid?

svarte Andreas Tjernshaugen

Takk for kommentar. Artikkelen nevner at arten er standfugl, og det skulle vel tilsi at den ikke migrerer i det hele tatt? Vi mangler dessverre fagansvarlig for dette emnet for øyeblikket, og kan derfor ikke svare mer utdypende.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg