ringdue

Ringdue Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Ringdue

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ringdue er en art i familien duer. Ringduen er den største duen i Norge. Den veier vanligvis ca. 400–600 gram, og er jevnstor med lirype. Fjærdrakten er gråblå, med en hvit flekk på hver side av halsen og et hvitt bånd over vingene som særlig sees under flukt.

Faktaboks

også kjent som:
Columba palumbus

Utbredelse

Ringduen hekker i skog i hele Europa, og i Nord-Afrika og Sentral-Asia. I Norge finnes den i de fleste landsdeler opp til Troms i nord. De siste to tiårene har ringduen økt utbredelsen sin i Norge; den hekker nå også spredt i Finnmark og har spredt seg fra lavlandet opp mot fjellbjørkeskogen i Sør-Norge. Siden 1950-årene har den også i økende grad slått seg ned i byparker og villastrøk.

Formering

Fuglene bygger reir i trær, som oftest relativt høyt. Reiret består av en skrøpelig plattform av tørre kvister. De to hvite eggene ruges av begge kjønn i ca. 17 dager, og ungene blir ca. 4–5 uker i reiret, frem til de er flygedyktige. Ringduer får ofte to kull per år.

Vandringer

Ringduen er en trekkfugl som overvintrer i Sørvest-Europa. En del overvintrer også langs kysten av Sør-Norge nord til Trøndelag, i hovedsak sør for Bergen. Mer sjeldent overvintrer ringduen også i byer og tettsteder i innlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg