documenta

Publikum venter foran museet Fridericianum i Kassel under åpningen av kunstfestivalen documenta 12, 13. juni 2007.
Av /Reuters/NTB.

Artikkelstart

Documenta er en kunstutstilling i Kassel, Tyskland. Utstillingen arrangeres hvert femte år, og regnes som en av verdens viktigste mønstringer av internasjonal samtidskunst.

documenta ble arrangert første gang i 1955 etter initiativ fra maleren og arkitekten Arnold Bode, som et initiativ for å gjenreise tysk kulturliv etter andre verdenskrig og nazistenes styre. Den første utstillingen viste et utvalg modernistisk kunst som hadde blitt stemplet som entartet («utartet», eller degenerert) av naziregimet, med vekt på mellomkrigstidens abstrakte maleri.

De påfølgende utstillingene endret gradvis fokus til samtidig kunst, og documenta fikk status som sentral i fremvisningen av tendenser i kunstverdenen. Blant utstillinger som i ettertid blir sett på som særlig viktige er 1972-utgaven, kuratert av Harald Szeemann, som presenterte amerikansk og europeisk konseptkunst for et større publikum, og documenta 11 i 2002 som under Okwui Enwezors kunstneriske ledelse presenterte perspektiver på postkolonialisme, migrasjon og urbanisering. Nigerianske Enwezor var documentas første ikke-europeiske kurator. I 1997 ble franske Catherine David første kvinne til å lede utstillingen (documenta X).

Norske kunstnere på documenta

Fra Joar Nangos installasjon European Everything, Documenta 14, Athen 2017
Joar Nango installasjon
Av .

Norske kunstnere har vært representert på documenta flere ganger. Rolf Nesch deltok på den første utstillingen i 1955 og Anna-Eva Bergman på den andre i 1959. I 1992 ble Olav Christopher Jenssen valgt ut av kurator Jan Hoet til den niende documenta-utstillingen.

documenta 13 i 2012 viste arbeider av Matias Faldbakken, Toril Johannessen, Arne Nordheim, Hannah Ryggen og Aase Texmon Rygh.

I 2017 ble seks samiske kunstnere, fem av dem fra Norge, valgt ut av hovedkurator Adam Szymczyk til documenta 14. Foruten svenske Britta Marakatt-Labba deltok Iver Jåks, Joar Nango, Ragnar Mathisen, Synnøve Persen og Máret Ánne Sara.

documenta 14 ble også første gang utstillingen ble arrangert et annet sted enn Kassel, da man denne gangen delte utstillingen mellom Kassel og Athen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg