Toril Johannessen

Faktaboks

Toril Johannessen
Født
2. mai 1978, Trondheim
Toril Johannessen
Av Toril Johannessen.
.

Artikkelstart

Toril Johannessen er en norsk billedkunstner. Hun er kjent for konseptuelle arbeider som henter materiale fra kvantitativ forskning og rasjonell tenkning i form av naturvitenskap, lingvistikk og statistikk. Johannessen har stilt ut på anerkjente museer og gallerier i Norge og internasjonalt, og ble blant annet valgt ut til de prestisjefulle internasjonale kunstmønstringene documenta i tyske Kassel i 2012 og Istanbul-biennalen i 2013.

Johannessen tar i bruk et vidt spekter av uttrykk og kunstneriske teknikker, som skulptur og installasjon, video, grafikk og tekstil. En sentral tematikk er persepsjon, optikk og hvordan vi gjengir den sette verden i form av tegn og symboler, og videre hvordan slike gjengivelser er styrt av historiske hendelser og teknologisk utvikling. Johannessen blander fakta med fiksjon og egne undersøkelser i kunstverk som ofte tar en fortellende og fabulerende form. Et sentralt poeng er hvordan vitenskapelig kunnskap eksisterer side om side med andre kunnskaps- og trossystemer.

Toril Johannessen er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen (2002–2008) og Mountain School of Arts, California (2011), og har vært gjestestudent ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København (2007) og Kunsthochschule Weißensee i Berlin (2004). Hun har vært høgskolelektor ved Kunsthøgskolen i Bergen (2015) og gjesteforeleser ved Kwame Nkrumah University of Science and Technology, avdeling for skulptur og maleri, i Kumasi, Ghana.

Sentrale verk

Toril Johannessens laterna magica i installasjonen Extraordinary Popular Delusions.

Av Toril Johannessen.

.

Johannessens antikvariske projeksjonsapparat benytter en oljelampe som lyskilde, og projiserte et bilde av sola.

.

Extraordinary Popular Delusions

Den tredelte installasjonen Extraordinary Popular Delusions (2012) ble først vist på Documenta i 2013. Verket består av en video, en serie silketrykk og et projeksjonsapparat bygget etter modell av en laterna magica, en antikvarisk bildeprojektor der en oljelampe utgjør lyskilden. Apparatet viste et bilde av sola, og verket knytter sammen sola og olje i en fortelling om energisykluser, økonomi og spiritualisme.

Unlearning Optical Illusions

Unlearning Optical Illusions (2014–2015) er en serie vokstrykk på tekstil, fabrikkprodusert i Ghana og inspirert av tilsynelatende tradisjonelle vestafrikanske mønstre. Johannessen utformet geometriske mønstre med utgangspunkt i klassiske optiske illusjoner, i kombinasjon med motiver som blant annet viser mobiltelefoner, kameraer og høyhælte sko. Et sentralt utgangspunkt er hvordan synet, og forståelsen av hva vi ser, er subjektivt styrt. Verket søker å åpne for refleksjon om hvordan fortolkninger av syn og kunnskap kan henge sammen med kolonialisme og globalisering. Unlearning Optical Illusions har blitt presentert i flere sammenhenger og i flere former fra 2014.

Words and Years

I prosjektet Words and Years (2010–2016) kartla Johannessen bruken av bestemte ord i akademiske tidsskrifter og nyhetsmagasiner opp gjennom tidsskriftenes historie. Dataene dannet utgangspunkt for en serie silketrykk fremstillende ulike grafer som speiler hvordan ordenes mening endres i tråd med historiske hendelser og vitenskapelige paradigmeskifter.

Innkjøp i utvalg

Utstillinger i utvalg

  • Variable Stars & In Search of Iceland Spar, Oslo Kunstforening, 2009
  • Nonlocality, Lautom Contemporary, Oslo og Volker Bradtke, Düsseldorf, 2011
  • documenta (13), Kassel, 2012
  • Istanbulbiennalen 2013
  • Norsk Skulpturbiennale 2015, Vigeland-museet, Oslo
  • NORSK NATUR (med Tue Greenfort), Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design/Museet for samtidskunst, Oslo, 2016
  • Unlearning Optical Illusions, Trondheim kunstmuseum, 2016, ARoS Aarhus Kunstmuseum, 2017
  • Oppfinnelsen og avviklingen av øyet, Hordaland Kunstsenter, 2017
  • Liquid Properties (med Marjolijn Dijkman), Munchmuseet i bevegelse/Kunsthall Oslo, 2018 og OSL contemporary, 2019
  • Lofoten internasjonale kunstfestival – LIAF, Svolvær, 2019

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg