Ritratto di Battista Sforza og Federico da Montefeltro
Diptykhon fra 1465 av Piero della Francesca
Diptykhon

Diptykhon fra Konstantinopel (Istanbul), midten av 500-tallet. Til venstre en tronende Maria med barnet, til høyre en tronende Kristus mellom Peter og Paulus.

Av /NTB Scanpix ※.

Diptykon er en todelt billedfremstilling som innholdsmessig er knyttet sammen og danner et hele, for eksempel som alterutsmykning.

Faktaboks

Etymologi

fra gresk diptykhon (nøytrum entall), også diptykha (deltia) (nøytrum flertall) 'dobbelt sammenlagte (skrifttavler)'

Også kjent som

diptyk

Historikk

I romersk tid ble diptykon brukt av konsuler og andre øvrighetspersoner når de skulle overta sitt embete. De var ofte dekorert med portrett og navn.

Fra 300-tallet evt. ble diptykon benyttet i den kristne kirken. På den voksbelagte innsiden skrev man med en metallgriffel opp navnene på dem det skulle leses messe for. Tavlene kunne være av tre eller elfenben, av og til av gull eller sølv. De hadde ofte rik figural og ornamental utskjæring og danner ofte et godt dateringsmateriale for tidens kunst og kulturhistorie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg