Datering, aldersbestemmelse. Innen fag som arkeologi og geologi er det sentralt å bestemme alderen på gjenstander, strukturer, hendelser, bergarter, formasjoner, med mer.

For geologi: se egne artikler om geologisk datering og kvartære dateringsmetoder.

Innen arkeologi kan datering forstås som tidfesting av en gjenstand eller struktur for å konstruere en  kronologi , eller en tidsrekkefølge. En slik tidfesting kan være  absolutt  (kronometrisk), og er angitt med et konkret årstall. Eller  relativ,  der det daterte enten er yngre eller eldre enn noe annet.

Det benyttes flere ulike dateringsmetoder innen arkeologi, både arkeologiske og naturvitenskapelige. For å gi en best mulig datering er det ofte nødvendig å bruke en kombinasjon av flere metoder. Les mer om metodene under kronologi innenfor arkeologi.

Hvordan dateringer angis i arkeologisk litteratur varierer, noe som kan skape forvirring og medvirker til at det er en utfordring å stille opp nøyaktige kronologier. Les mer om tidsangivelser i arkeologisk litteratur i artikkelen kronologi innenfor arkeologi. Se også egen artikkel om bruken av begrepet BP (before present) ved tidsangivelser.

Gräslund, Bo, 1996,  Arkeologisk datering, Studentlitteratur. 

    Foreslå endringer i tekst

    Foreslå bilder til artikkelen

    Kommentarer

    Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

    Du må være logget inn for å kommentere.