Datering er aldersbestemmelse. Innen fag som arkeologi og geologi er det sentralt å bestemme alderen på gjenstander, strukturer, hendelser, bergarter, formasjoner, med mer.

Datering innen arkeologi

Innen arkeologi kan datering forstås som tidfesting av en gjenstand eller struktur for å konstruere en kronologi, eller en tidsrekkefølge. En slik tidfesting kan være absolutt (kronometrisk), og er angitt med et konkret årstall. Eller relativ, der det daterte enten er yngre eller eldre enn noe annet.

Det benyttes flere ulike dateringsmetoder innen arkeologi, både arkeologiske og naturvitenskapelige, for eksempel dendrokronologi og C14-datering. For å gi en best mulig datering er det ofte nødvendig å bruke en kombinasjon av flere metoder.

Hvordan dateringer angis i arkeologisk litteratur varierer, noe som kan skape forvirring og medvirker til at det er en utfordring å stille opp nøyaktige kronologier.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gräslund, Bo, 1996, Arkeologisk datering, Studentlitteratur.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg