dioksan
Molekylmodell av dioksan. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
dioksan
Lisens: CC BY SA 3.0
dioksan
Av /Store norske leksikon ※.
dioksan
Strukturformel for dioksan
dioksan
Lisens: CC BY SA 3.0

Dioksan er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen og oksygen. Forbindelsen er en fargeløs, brennbar væske som i ren tilstand har en svak eteraktig lukt. Dioksan er blandbar med vann og de fleste organiske løsemidler, og har kokepunkt 101 °C. Kjemisk sett er dioksan en syklisk dieter med kjemisk formel C4H8O2.

Faktaboks

Uttale
dioksˈan

Dioksan kalles også 1,4-dioksan, dietylendioksid eller dietyleneter.

Dioksan fremstilles vesentlig ved oppheting av etylenglykol med små mengder syre. Forbindelsen brukes mye som løsemiddel for blant annet celluloseacetat, fett, smøremidler, naturlige og syntetiske harpikser, lakker, maling og lim. Dampene til dioksan er giftige, og forbindelsen har en tendens til å danne eksplosive peroksider.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dioksan
Systematisk navn
1,4-dioksan

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg