celluloseacetat

Artikkelstart

Celluloseacetat er en kjemisk forbindelse som blir brukt til acetatfibere, plastprodukter (emballasjefolier, skaft på verktøy, bilratt, brilleinnfatninger og lignende) og som bindemiddel i noen typer lim og i celluloselakker.

Faktaboks

Uttale
sellulˈoseasetˈat

Celluloseacetat er en ester av cellulose og eddiksyre, og stoffet har blitt kommersielt produsert siden 1927. Det fremstilles av ren α-cellulose eller bomull (linters) som blir svellet i eddiksyre og derpå forestret fullstendig til triacetat med eddiksyreanhydrid. Til de fleste anvendelsene blir så triacetatet delvis hydrolysert igjen til en ønsket forestringsgrad, gjerne i området mellom di- og triacetat. Celluloseacetat til plast tilsettes gjerne et mykningsmiddel, for eksempel dimetylftalat.

Celluloseacetatbutyrat og celluloseacetatpropionat er estere av blandinger av eddiksyre og henholdsvis smørsyre og propionsyre. De ligner celluloseacetat og brukes til plastartikler og lakker hvor det kreves noe høyere vann-, lys- og varmebestandighet. Det samme gjelder den rene propionsyreesteren, cellulosepropionat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg