Men ikke bare er troen på at verden i sin helhet er materiell, svært kontroversiell. Det er også slik at utviklingen av kvantemekanikken og ny forståelse av kaotisk oppførsel til fysiske systemer (se katastrofeteorien), har ført til at den fysiske determinismen, definert som ovenfor, ikke lenger er en udiskutabel del av dagens virkelighetsoppfatning. Ifølge kvantemekanikken er det ikke mulig å måle et systems tilstand med ubegrenset nøyaktighet. En konsekvens av teorien er Heisenbergs usikkerhetsprinsipp, som sier at det eksisterer såkalte komplementære størrelser, for eksempel posisjon og hastighet, der produktet av usikkerhetene til disse størrelsene har en minste verdi. Når den ene måles svært nøyaktig, blir usikkerheten i den andre større. Dette prinsippet sier noe om naturen og har ikke med mangelfull måleteknikk å gjøre. Teorien for kaotiske systemer viser at slike ubestemtheter i begynnelsesbetingelsene til et system, gjør at man mister muligheten til å forutsi systemets oppførsel over lengre tid.
Innholdet i begrepet 'determinisme' slik det ble definert innledningsvis, passer ikke helt med den kvantemekaniske virkelighetsoppfatningen der partiklers posisjoner og hastigheter ikke er veldefinerte størrelser. I kvanteteorien kan fysiske objekter beskrives ved hjelp av en bølgefunksjon. Bølgefunksjonens fysiske tolkning er at kvadratet av utslaget et sted representerer sannsynligheten for å finne en partikkel på dette stedet. Likningene i kvanteteorien gir en deterministisk beskrivelse av bølgefunksjonens utvikling. Følgelig er virkeligheten deterministisk dersom man oppfatter det slik at bølgefunksjonen definerer virkeligheten.
Dette er ikke uproblematisk. For eksempel representerer radioaktivitet en utfordring for determinismen. Ett gram uran-238 inneholder 2,5.1021 atomer. Det er radioaktivt, og i løpet av ett sekund omdannes 12 600 uranatomer og det dannes alfapartikler (som består av to nøytroner og to protoner) som sendes ut fra kjernene til uranatomene. Men det er ikke mulig å forutsi hvilke atomer som kommer til å sende ut alfapartikler.
Slike fenomener, samt kaotiske fenomener i større skala, kan tyde på at verden ikke er deterministisk. Men spørsmålet er ikke endelig avklart og diskuteres fortsatt.
Kommentarer (6)
skrev Hogne Neteland
svarte Hogne Neteland
skrev Hogne Neteland
skrev Øyvind Grøn
skrev Tor-Ivar Krogsæter
I denne artikkelen hadde det vært fint med en seksjon om overdeterminisme (eller kalles det superdeterminisme < superdeterminism?) jf. idéen fra flerverdenhypotesen.
svarte Øyvind Grøn
Superdeterminisme
Mange takk for innspillet.
Det er begrepet superdeterminisme som brukes innenfor fysikken – men kun i en meget spesiell del av fysikken knyttet til Bells ulikheter i kvantemekanikken. Det blir nok for smalt og teknisk og for nært knyttet til en spesiell kontekst, til at leserne av Store norske leksikon får noe forståelig ut av det uten en innføring i Bells ulikheter.
Her er et par lenker til introduksjonsartikler om superdeterminisme og et par sitater der forfatterne prøver å definere superdeterminisme.
https://en.wikipedia.org/wiki/Superdeterminism
In quantum mechanics, superdeterminism is a loophole in Bell's theorem, that allows one to evade it by postulating that all systems being measured are causally correlated with the choices of which measurements to make on them.
https://arxiv.org/pdf/1912.06462.pdf
A superdeterministic theory is one which violates the assumption of Statistical Independence (that distributions of hidden variables are independent of measurement settings).
Vennlig hilsen
Øyvind Grøn
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.