Faktaboks

Demokrit
Demokritos fra Abdera
Uttale
demokrˈit
Født
460 fvt.
Død
370 fvt.
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
Den leende Demokrit
Demokrit stod for et atomistisk og materialistisk verdenssyn, og han ble ofte portrettert som en leende filosof.
Av .

Demokrit var en gresk filosof, og regnes blant antikkens betydeligste.

Filosofi

Demokrit utviklet, antagelig sammen med Levkippos, en lære om at alt er sammensatt av små, udelelige enheter, atomer. Forskjellen mellom tingene består i at atomene har forskjellig form, posisjon og orden. Ved siden av atomer finnes bare det tomme rom hvor atomene beveger seg; når våre sanser forteller oss at noe forandrer seg kvalitetsmessig eller i forhold til andre ting, er det egentlig bare atomene som beveger seg. Også sjelen er sammensatt av slike atomer.

Betydning

Blant Demokrits viktigste tilhengere i antikken må nevnes Epikur og hans skole. Deres hedonistiske verdenssyn stod for dem som en rimelig følge av Demokrits filosofi, en tolking som også finner støtte i de fragmenter som er bevart av Demokrits egne skrifter. Romeren Lukrets har i et stort læredikt (Om tingenes natur) bygd på Demokrits (og Epikurs) natursyn. Men Demokrits atomistiske og materialistiske verdenssyn stod i skarp kontrast til den filosofi som skulle bli den dominerende i antikken og middelalderen, tradisjonen fra Platon og Aristoteles. Først på 1500- og 1600-tallet fikk Demokrit sin store renessanse: de nye naturvitenskapene var i høy grad en triumf for et materialistisk og atomistisk syn på naturen og dens lover.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg