Alfa-partikkel er kjernepartikkel som består av to protoner og to nøytroner (har massetall A = 4) og er identisk med atomkjernen til den mest vanlige helium-isotopen, 4He. Den kan også betegnes 4He2+.

. Begrenset gjenbruk

Alfapartikkel, α-partikkel, atomær partikkel med ladning 2 e (e, symbol for elementærladningen) og masse 4,001506 u (u, symbol for atommasseenheten). Oppdaget i 1903 av E. Rutherford som partikkel i den minst gjennomtrengende delen av den radioaktive strålingen, de såkalte alfastrålene. Senere viste Rutherford at partiklene var identiske med dobbelt ioniserte heliumatomer, dvs. med heliumkjernen 4He++.

Alfapartikler produseres foruten i radioaktive prosesser også i kosmisk stråling, ved kunstige kjernereaksjoner og ved ionisering av heliumatomer. Alfastråling virker sterkt ioniserende og kan, hvis den treffer huden eller sendes ut fra stoffer som er tatt opp av organismen, medføre alvorlige skader. Radioaktive kjerner som sender ut alfapartikler, såkalte α-emittere, brukes også til bestråling av kreftceller. Se også radioaktivitet og kjernefysikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.