Demonstrasjonstog
Bønder går i demonstrasjonstog forbi Stortinget. Markeringen ble organisert av Norges Bondelag i forbindelse med jordbruksoppgjøret 2012.
Av /Aktiv i Oslo.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Et demonstrasjonstog er en demonstrasjon som gjennomføres ved at demonstrantene går i følge fra et sted til et annet. Ofte bærer de plakater, bannere, flagg eller andre symboler. De kan også markere budskapet sitt ved å rope taktfaste slagord, synge, danse, spille musikk eller lignende.

Faktaboks

Etymologi

Satt sammen av demonstrasjon og 'tog' (å gå i følge som en markering)

Demonstrasjonstog arrangeres ofte i forbindelse med konfliktfylte hendelser som streik, krig i andre land eller at Stortinget behandler en spesielt omstridt sak. I hovedstaden Oslo holdes det jevnlig demonstrasjonstog med tilreisende deltakere fra andre norske fylker.

Årvisse demonstrasjonstog i Norge

Kvinnedagen 2014
8. mars-tog i Oslo i 2014, med parolen «Nei, nei, nei, nei til reservasjonsretten. Vern om abortloven!». Protesten mot forslaget om fastlegers reservasjonsrett i abortsaken førte til at flere gikk i tog enn noen gang siden 1970-årene.
Kvinnedagen 2014
Av /Aftenposten, Scanpix.

Hvert år holdes demonstrasjonstog i flere norske byer på kvinnedagen (8. mars) og på arbeiderbevegelsens demonstrasjonsdag første mai. De årlige pride-paradene kan også sies å være en form for demonstrasjonstog. I forbindelse med tildeling av Nobels fredspris arrangeres det et årlig fakkeltog (tog der deltakerne bærer fakler) i Oslo til støtte for vinneren.

Barnetog og borgertog17. mai er i grunnen demonstrasjonstog, selv om feiring av nasjonaldagen og markering til støtte for grunnloven er lite kontroversielt i dagens Norge. Det var opprinnelig sterk konflikt rundt 17. maifeiringen da tradisjonen først kom til under unionen med Sverige på 1800-tallet, og 17. maitog ble forbudt under den tyske okkupasjonen i forbindelse med andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg