Hidatsa er en folkegruppe i North Dakota, USA, språklig tilknyttet sioux-familien. Kulturelt har de mye til felles med mandan og arikara, to andre landsby-folk i samme område.

Faktaboks

Uttale
hidˈatsa
Også kjent som

minitari, Gros Ventre of Missouri,

Hidatsa var jordbrukere og jegere, dyrket mais og bønner og drev sesongjakt på bison. I motsetning til andre slettelandsfolk lagde de keramikk. De var organisert i matrilineære klaner så vel som aldersklasser. Landsbyen bestod av store, runde jordhus som hvert rommet en matrilokal storfamilie. Mellom crow-indianerne og hidatsa er det en historisk forbindelse som ble brutt før europeerne kom til landet.

På slutten av 1700-tallet var det rundt 2000 hidatsa fordelt på tre landsbyer. En koppeepidemi i 1837 reduserte folketallet betydelig, og de gjenlevende slo seg sammen i én landsby. Etter stadige angrep fra dakotaene flyttet en gruppe hidatsa nordover i 1845. Senere fulgte resten etter sammen med mandan og, til slutt, arikara. Dette ble begynnelsen på en allianse som ble kjent under navnet The Three Affiliated Tribes. Fort Laramie-traktaten av 1851 anerkjente et krav fra de tre stammene på et stort landområde, men amerikanske myndigheter reduserte senere området drastisk.

De tre stammene bor nå spredt i mindre enheter i Fort Bertold-reservatet, der de har dannet et representativt stammeråd. Det drives noe jordbruk og fedrift, men den største arbeidsgiveren er stammerådet og føderale institusjoner.

I 1993 ble det åpnet et spillekasino som gir mange arbeidsplasser, men likevel er arbeidsløsheten høy. I 1994 var det 6000 registrerte medlemmer av de tre stammene til sammen, hvorav cirka halvparten bodde på reservatet. De fleste snakker engelsk, men morsmålet holdes ved like.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg