hidatsa

Artikkelstart

Hidatsa er et indiansk folk i North Dakota, USA, språklig tilknyttet sioux-familien. Kulturelt har de mye til felles med mandan og arikara, to andre landsby-folk i samme område.

Faktaboks

Uttale
hidˈatsa
Også kjent som

minitari, Gros Ventre of Missouri,

Hidatsa var jordbrukere og jegere, dyrket mais og bønner og drev sesongjakt på bison. I motsetning til andre slettelandsfolk kunne de lage keramikk. De var organisert i matrilineære klaner så vel som aldersklasser. Landsbyen bestod av store, runde jordhus som hvert rommet en matrilokal storfamilie. Mellom crow-indianerne og hidatsa er det en historisk forbindelse som ble brutt før europeerne kom til landet.

På slutten av 1700-tallet var det ca. 2000 hidatsa fordelt på tre landsbyer. En koppeepidemi i 1837 reduserte folketallet betydelig, og de gjenlevende slo seg sammen i én landsby. Etter stadige angrep fra dakotaene flyttet en gruppe hidatsa nordover i 1845. Senere fulgte resten etter sammen med mandan og, til slutt, arikara. Dette ble begynnelsen på en allianse som ble kjent under navnet The Three Affiliated Tribes. Fort Laramie-traktaten av 1851 anerkjente et krav fra de tre stammene på et stort landområde, men amerikanske myndigheter reduserte senere området drastisk.

De tre stammene bor nå spredt i mindre enheter i Fort Bertold-reservatet, der de har dannet et representativt stammeråd. Det drives noe jordbruk og fedrift, men den største arbeidsgiveren er stammerådet og føderale institusjoner.

I 1993 ble det åpnet et spillekasino som gir mange arbeidsplasser, men likevel er arbeidsløsheten høy. I 1994 var det 6000 registrerte medlemmer av de tre stammene til sammen, hvorav ca. halvparten bodde på reservatet. De fleste snakker engelsk, men morsmålet holdes ved like.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg