Bulb-baug, på større skip en vanlig utforming av baugen slik at stevnen bøyer av forover under vannlinjen og ender i en fyldig torpedolignende spiss. Hensikten er å skape et bølgesystem i motsatt fase av det som dannes av skroget for øvrig og derved redusere bølgemotstanden. En vellykket bulb-baug kan redusere effektbehovet med ca. 20 prosent, hvilket er mer enn teorien skulle tilsi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. juni 2015 skrev Brian Kristian Wennberg

Hei, kan noen si meg hvor gammel bulb-baugen er og hvem som fant den opp?

3. juni 2015 skrev Sverre Olav Lundal

Æra for oppfinninga skal den amerikanske sjøoffiseren David W. Taylor (1864 - 1940) ha fått. Han brukte bulb-baug i eit marinefarty som blei sett i teneste i 1910. Det skal ha vore døme på liknande konstruksjonar før det også, på slutten av 1800-talet.

8. mai 2016 svarte Brian Kristian Wennberg

Så ikke denne før nå! Takk for svar! Grunnen til at jeg spør er at jeg har hørt at min farfar Jens Christian Wennberg (eller Kiil-Wennberg) konstruerte de første lasteskip med slik bulb-baug. Det kan ha vært da han jobbet i Borgestad rederier i Porsgrunn. Kan det stemme?

23. mai 2017 svarte Stig Arild Pettersen

Hei, Brian Kristian! Det har dessverre ikke lykkes oss å finne svar på spørsmålet ditt på Borgestads konstruksjon av bulb-baug. Vi har nå lagt inn en lenke til litteratur om bulb-baug som du kanskje kan ha interesse av å lese.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.