bulb-baug

Bulb-baug, på større skip en vanlig utforming av baugen slik at stevnen bøyer av forover under vannlinjen og ender i en fyldig torpedolignende spiss. Hensikten er å skape et bølgesystem i motsatt fase av det som dannes av skroget for øvrig og derved redusere bølgemotstanden. En vellykket bulb-baug kan redusere effektbehovet med ca. 20 prosent, hvilket er mer enn teorien skulle tilsi.

Faktaboks

Etymologi
engelsk bulb, ‘kule- eller pæreformet legeme’

Litteratur

Kommentarer (4)

skrev Sverre Olav Lundal

Æra for oppfinninga skal den amerikanske sjøoffiseren David W. Taylor (1864 - 1940) ha fått. Han brukte bulb-baug i eit marinefarty som blei sett i teneste i 1910. Det skal ha vore døme på liknande konstruksjonar før det også, på slutten av 1800-talet.

svarte Brian Kristian Wennberg

Så ikke denne før nå! Takk for svar! Grunnen til at jeg spør er at jeg har hørt at min farfar Jens Christian Wennberg (eller Kiil-Wennberg) konstruerte de første lasteskip med slik bulb-baug. Det kan ha vært da han jobbet i Borgestad rederier i Porsgrunn. Kan det stemme?

svarte Stig Arild Pettersen

Hei, Brian Kristian! Det har dessverre ikke lykkes oss å finne svar på spørsmålet ditt på Borgestads konstruksjon av bulb-baug. Vi har nå lagt inn en lenke til litteratur om bulb-baug som du kanskje kan ha interesse av å lese.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg