baugpropell

Artikkelstart

Baugpropell er en propell som står i baugenskip, og i hovedsak skal kunne flytte baugen til sidene ved trang manøvrering.

Faktaboks

Etymologi
siste ledd av latin propellere, ‘drive frem’
Også kjent som

baugthruster

Baugpropellen forbedrer manøvreringen til fartøy, spesielt i situasjoner som ved fortøyning eller havnemanøvrering generelt brukes baugpropellen. Normalt står baugpropellen på tvers i en egen tunell, gjerne installert i båtens bulb. I tillegg kan skip være utstyrt med asimut-propell forut i stedet for den konvensjonelle tunnelsjakten. I disse tilfellene kan propellen fungere til både framdrift og sideforflytning.

Isbrytere kan ha egne varianter av baugpropeller som også fungerer som del av isbrytingsprosessen, der vannstrømmen suger isen inn under baugen. På grunn av den begrensede monteringsplassen, er ofte baugpropellene underdimensjonerte med tanke på vekten av fartøyet, slik at de normalt jobber på høye turtall i forhold til framdriftspropellen. Flere fartøy fører også akterpropell, eller hekkpropell, som gjør at skipet kan flytte seg sidelengs sammen med baugpropellen.

I nyere tid har baugpropellen blitt vanlig på mindre fartøy og fritidsbåter.

Les mer i Store norske leksikon

0

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg