basale blomsterplanter

Magnolia sieboldii i magnoliafamilien har trekk som en del av de basale blomsterplantene deler, så som blomster med ubestemt antall blomsterblader og pollenbærere.

Av /KF-arkiv ※.
Amborella trichopoda er søsterart til alle de andre dekkfrøete plantene. Denne arten finnes kun på Ny-Caledonia. Foto av hannplante fra Florida International University, Miami, USA.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Basale blomsterplanter er grupper av de dekkfrøete plantene som er nær basis av det fylogenetiske treet til de dekkfrøete. Det vil si at disse gruppene skilte lag, evolusjonært sett, med de andre dekkfrøete før de to store gruppene av dekkfrøete plantene, de enfrøbladete og de tofrøbladete, evolverte. Inntil ganske nylig, da nye genetiske metoder har gjort det mulig å bruke endringer i DNA til å utlede slektskap, ble disse basale gruppene regna til de tofrøbladete. Det er om lag 10 000 arter og 25 familier som regnes til de basale blomsterplantene.

Atten av familiene innen de basale blomsterplantene hører til de såkalte magnolidene som har navn etter magnoliafamilien. Disse familiene består av trær og busker og mange har blomster med ubestemt antall blomsterblader og pollenbærere. Nesten alle familiene har radiærsymmetriske blomster, men unntak finnes blant annet i holurtfamilien. Det er mange arter som produserer eteriske oljer som i den store pepperfamilien med nær 4000 arter og blant laurbærfamilien nær 3000 arter. Også familien Annonaceae med rundt 2300 arter inneholder flere kryddere og fruktplanter. Magnolidenes arter finnes hovedsakelig i tropiske strøk.

De resterende artene består av tre ganske ulike og separate grupper. En av disse består av rundt hundre arter av vannplanter med nøkkerosefamilien og slektninger. Stjerneanisfamilien med slektninger utgjør om lag hundre arter av lianer og trær.

Den siste gruppa består av en eneste art, Amborella trichopoda som kun finnes på Ny-Caledonia og som er søstergruppe til alle de andre dekkfrøete plantene. Disse plantene består av vedaktige planter som har vedvev som ligner det som finnes hos de nakenfrøete. Amborella har små enkjønnete blomster, der hannblomstene har et stort antall pollenbærere. I hunnblomstene er fruktbladene foldet, men ikke ordentlig sammenvokst, noe som må ansees å være et primitivt trekk

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg