Moderne rekonstruksjon av en amusette fra napoleonskrigene

Amusette var et tyngre våpen som lå i grenseland mellom muskett og kanon, med typisk kaliber på ett pund (ca. 54mm.) Våpenet ble i utgangspunktet betjent av en enkelt skytter og var i bruk i flere vestlige armeer fra ca. 1750.

Faktaboks

Uttale
amyzˈɛt
Etymologi
fransk, av amuser, more, underholde, trolig brukt nedsettende.
Også kjent som

amusett; wall gun; rampart gun; boat gun; jingal

Amusette ble brukt som et bærbart støttevåpen for infanteriet. Våpenet så ut som et gevær og ble betjent på samme måte. Imidlertid kunne en amusette være tung å bære og bruke, en kilde nevner 50 pund (ca. 25 kg) eller mer. I noen sammenhenger ble derfor amusetten montert på en lavett som skytteren kunne trekke i felt. Amusetter ble også plassert i befestninger, da gjerne montert i et gaffelstativ.

Våpentypen er omtalt hos østerrikiske tropper under den spanske arvefølgekrigen 1740–1744, og er nevnt i Norge i forbindelse med «tyttebærkrigen» i 1788 og felttoget i 1814. I USA var våpentypen i bruk under uavhengighetskrigen fra 1776 til 1783, under navn som wall gun eller rampart gun, ettersom den ble brukt til å forsvare befestninger. Amusette ble også brukt om bord på marinefarøyer, enten som nærforsvar eller ved bording av andre fartøyer. Her ble den omtalt som boat gun.

I Europa og USA gikk de gradvis ut av bruk i løpet av 1800-tallet. I Kina ble grovkalibrede rifler med kaliber .60 – .75 (ca 15-19 mm) produsert helt opp slutten av 1800-tallet, geværet ble kalt jingal og ble brukt til å forsvare befestninger.

Panserverngeværene fra andre verdenskrig, så som det tyske T-gewehr og britiske Boys Anti-Tank Rifle, kan ses som moderne avleggere av amusette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg