Spanske arvefølgekrig, 1701–14, krig som begynte med stridene om arvefølgen etter Karl 2 av Spania, som døde barnløs og hadde testamentert riket til Ludvig 14s sønnesønn, hertug Filip av Anjou.

Hvis Filip fikk godkjent sitt arvekrav på Spanias trone, ville Frankrike bli overmektig i Europa. Derfor gikk Storbritannia og Nederland (sjøstatene) i forbund med Østerrike, og støttet keiser Leopold 1s sønn, erkehertug Karl (senere Karl 6) som tronkandidat. Preussen, Portugal og Savoie gikk med i denne «store allianse» mot Frankrike, likeledes det tysk-romerske rike. Filip av Anjou ble spansk konge under navnet Filip 5. Krigen som fulgte, ble særlig ført i Nord-Italia, ved øvre og nedre Rhinen og i Bayern, der franskmennene led nederlag 1704. I selve Spania fikk erkehertug Karl også tilhengere, særlig i Cataluña, og kunne ta opphold i landet; britene tok Gibraltar ved et kupp (1704). Men i denne indre spanske krig skiftet krigslykken.

I De spanske Nederlandene og Italia tapte franskmennene 1706, i 1708 fulgte nye harde påkjenninger for dem i Flandern og Brabant. Toryene kom til makten i Storbritannia og ønsket å avvikle krigen. Da så erkehertug Karl ved dødsfall i familien også ble arving til Østerrike, syntes en større maktkonsentrasjon å true fra den kant. Etter hemmelige forhandlinger ble en fredskongress sammenkalt i Utrecht januar 1712 og fred sluttet april 1713. Keiseren sluttet først fred med Frankrike i Rastatt mars 1714. I Spania fortsatte krigen helt til september 1714, da katalonierne, som kjempet for sine særrettigheter, måtte gi opp Barcelona.

Resultatet av krigen ble at Filip 5 beholdt Spania med koloniene. Storbritannia fikk en del franske områder i Nord-Amerika (Nova Scotia, Newfoundland, områder ved Hudson Bay), og Spania avstod Gibraltar. Savoie fikk Sicilia. Østerrike beholdt De spanske (sørlige) Nederland, og en rekke områder i Italia (Napoli, Milano, Mantova, Sardinia). Staten-Generaal i de nordlige Nederland fikk rett til forsvarstiltak i sørprovinsene, og kunne holde en rekke grensefestninger i de sørlige Nederland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.